Épülhet a gyalogos-kerékpáros híd hazai része Dunakilitinél

Forrás: turizmus.com

 2020. július 21. 13:19

Megvan a beruházás magyarországi kivitelezője, a Strabag valósíthatja meg a Dunakiliti és a szlovákiai Doborgaz között épülő híd hazai részét.

A Strabag Általános Építő Kft. építheti meg a Dunakiliti és a szlovákiai Dobrohost (Doborgaz) közötti gyalogos-kerékpáros Duna-híd magyarországi részét, nettó 621 millió forintért – írta meg a napi.hu az uniós közbeszerzési adatok alapján.

A közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A gyalogos-kerékpáros híd látványterve

Fotó: kisalfold.hu

A Duna feletti hidat a szlovák fél építi. A beruházás finanszírozója 85 százalékban az európai uniós Interreg program, a maradék hazai forrás. A magyar oldalon a megközelítő utat és az ártéri hidat kell megépíteni, a megközelítő út 495 méter, az ártéri híd 128 méter hosszú lesz. A híd teljes szélessége 4,9 méter, a szegélyek közötti 4 méteres hasznos szélességgel. A nyertessel július 6-án kötött szerződést a NIF.

A tervezett híd felépítése lehetőséget teremthet arra, hogy a térségben lévő, eddig elszigetelt határ menti települések között kapcsolat alakuljon ki. Az új kapcsolat nem érint európai gyorsforgalmi hálózatot, elsősorban a helyi lakosság és a kerékpáros turizmus igényeit fogja kielégíteni – írja a portál.