Erdei kerékpárutakat újítanak fel a Visegrádi-hegységben és a Pilisben

Forrás: MTI

 2022. november 15. 09:44

Az erdei ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztése a fenntarthatóságot szolgálja. Az állami erdőgazdaságok az erdőkezelésbe integrált módon, a védelmi és gazdasági törekvésekkel összhangban bővítik a turisztikai hálózatot - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára.

Az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Pilis Bike, a Pilisi Parkerdő Zrt. kerékpáros úthálózatának felújított szakaszát adta át. A közlemény szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben.

A Pilis Bike-ot évente több tízezren használják, útvonalai az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak. A társaság az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ partnerségével 45 kilométert, a Pilis Bike közel tizenöt százalékát újította fel 2022 nyarán és őszén - írták.

A negyvenöt kilométernyi erdei kerékpárút nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kapott, a felújítás több mint nyolcvanezer négyzetméternyi burkolatot érintett. A burkolat mellett számos helyen megoldódott az alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése - ismertették a közleményében.
A közlemény szerint a projekt fontos része volt az erdőt védő sorompók kerékpárosbarát megoldással történő átalakítása.

pilisbike

A negyvenöt kilométernyi erdei kerékpárút nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kapott

Fotó: Aktív Magyarország

Hozzátették: a Pilisi Parkerdő - küldetésével összhangban és rendszeres erdőkezelési tevékenységén túl - az elmúlt évtizedben számos beruházást hajtott végre, hogy a Budapest környéki erdők a lehető legjobban és legtermészetesebben szolgálják a környéken lakó több mint hárommillió ember és az oda látogató turisták kikapcsolódását.

A több mint egymilliárd forintos, négy hónapig tartó kerékpárút-fejlesztési beruházás az erdei turizmusban újszerűnek számító igényre adott választ, amikor a sportolók mellett az amatőr és családos kerékpáros túrázók számára is jól használható infrastruktúrát hozott létre az ország leglátogatottabb erdőterületén - áll az AM közleményében.