Erdély, Jesolo, Kéktúra – mi a közös bennük?

Forrás: turizmus.com

 2020. július 03. 12:19

Egyre bátrabban kelnek útra a magyar vakációzók, és az egyhetes utazással kapcsolatban is emelkedés figyelhető meg – derül ki egy friss felmérésből.

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült felmérés eredménye szerint a karanténkötelezettség eltörlése, a hosszú bezártsággal töltött hónapok és a jó idő az utazási hajlandóságra is hatással volt.

Az elemzés emlékeztet, hogy június 5-től korlátozásmentesen lehet utazni Ausztria, Csehország és Szlovákia területeire. Ezen intézkedésnek köszönhetően az utazási hajlandóság tovább emelkedett: az elmúlt hetekben a szállásfoglalással kapcsolatos említésszámok 66%-kal magasabbak voltak, mint a rendelet előtt.

Habár a megkérdezett magyarok 40%-a szerint nincs ok a félelemre a járvány utáni turisztikai utazásokkal kapcsolatban, a tavalyi évhez képest továbbra is alacsony szinten áll a turizmus – írták.

 

Merre, mivel és mennyi időre?

A magyarok 67%-a utazik évente belföldön, külföldre pedig 26%-uk látogat el. Hazánkon belül autót használnak vágyott úti céljuk eléréséhez a kirándulók, külföldre pedig leginkább repülőgéppel utaznak, aminél kiemelt szempont, hogy közvetlen, charterjárat legyen.

A közösségi média rendszeres vizsgálata alapján kiderült, hogy az elmúlt időszak tervezett úti céljai között Erdély, Jesolo, Bibione, Ciprus és Horvátország szerepel, belföldön pedig megnőtt a kereslet Révfülöp, Sátoraljaújhely, Szeged és Sóstógyógyfürdő iránt, emellett pedig nagy számban felbukkant a beszédtémák között a Kéktúra és a magyar várak felkeresése.

Az internetes beszédtémák között nagy számban felbukkant a Kéktúra

Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség

A tavalyi évhez képest 11%-kal népszerűbbek az egynapos kiruccanások, főképp az aktív szabadidős tevékenységek és a városlátogatások, a gyógyfürdők iránt azonban hanyatlani látszik a kereslet.

Leginkább a Budapesttől alig 60 kilométerre fekvő Katalinpuszta, a Balaton-felvidék, a Parádsasváron található Károlyi-kastély és szomszédos Ausztriában fellelhető Kittenberger-élménykert jelent meg kedvelt célpontként a magyar kirándulók között.

Akik több napra utaznak el (39%), kifejezetten a wellnesshétvégéket, az egy hetet nyaralni vágyók (12%) pedig a külföldi desztinációkat részesítik előnyben. A felmérés eredménye szerint a külhoni desztinációk esetén magas a kinnrekedéstől való félelem.

Népszerű a Nyíregyházi Állatpark

Az elmúlt időszakban megugrott az érdeklődés Nyíregyháza, azon belül pedig a Nyíregyházi Állatpark iránt, a tavalyi év ezen időszakához viszonyítva közel háromszor annyi tartalom született az interneten, mint az előző évben. Ez jórészt az újonnan átadott ökológiai tanösvényről, az Állatpark erdei iskolájában zajló programokról, az elefántfürdetésről és az újszülött majomikrekről szólt.

(Fotó: Facebook / Nyíregyházi Állatpark)

Mindhárom utazástípus esetében (1 napos, hétvégi, 1 hetes) a Facebook a legaktívabb tartalomforrás, élménymegosztás az Instagramon leginkább a hétvégi utazások kapcsán jelenik csak meg. Az utazási tervekről szóló videós bejegyzésekből 100%-kal több tartalom került ki az előző időszakhoz képest – derül ki az elemzésből, amelyet a Lounge Group készített a Századvég Alapítvány és a Neticle együttműködésével.