Erdészeti utak is megnyílnak a kerékpárosok előtt

Forrás: turizmus.com

 2018. október 11. 18:32

Az Agrárminisztérium arra törekszik, hogy az állami erdőgazdaságok egyre több utat nyithassanak meg a kerékpáros turizmus előtt.

Bitay Márton Örs, a minisztérium földügyekért felelős államtitkára a Zala megyei Szentpéterföldén, a Zalaerdő Zrt. 12 kilométer hosszú, Szentpéterfölde és Pusztamagyaród között felújított, kerékpározhatóvá tett útjának  avatásán arról beszélt, hogy az állami erdőgazdaságok az elmúlt években csaknem 20 milliárd forintot fordítottak közjóléti beruházásokra. A látogatottsági adatok mutatják, hogy nagy igény  lenne az állami erdészetek úthálózatának megnyitására a kerékpáros turizmus számára. Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a térségi Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat, a Zalaerdő Zrt. és az itt élők összefogásának példája az erdészeti út megnyitása. A térségnek ugyanis a Mura-program egyik céljának megfelelően éppen a kerékpáros turizmus adhat kitörési lehetőséget.

Zala megye számára a kerékpáros turizmus lehet az egyik kitörési pont

Fotó: pixabay.com

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy 2010 óta több mint 3000 kilométernyi út újult meg Magyarországon. Csak idén 160 milliárd forintos beruházással 1200 kilométernyi út rendbetétele kezdődött el vagy indul hamarosan, a Magyar falu program keretében pedig további jelentős összeget szánnak a 4 és 5 számjegyű mellékutak felújítására.
Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója a 12 kilométeres erdészeti útról elmondta: a Mura-program keretében elvégzett felújítása mintegy 300 millió forintba került. Ez a beruházás csatlakozik az erdei kisvasút jövő évre tervezett felújításához, amelynek révén újabb 8 kilométernyi vasútvonal nyílik meg, 40 kilométerre bővítve ezzel a közforgalmú hálózatot.

Kapcsolódó cikkek

Így bicikliznek a magyarok

2018. szeptember 20.