Eredményes hajózási szezon a Balatonon

Forrás: turizmus.com

 2016. október 04. 12:11

A rendelkezésre álló forgalmi adatok alapján eredményes évet tudhat maga mögött a BAHART, az utasszámok – számos tényező együttes hatására – jelentősen emelkedtek a tavalyi évhez képest – hangzott el a Balatoni Hajózási Zrt. sajtótájékoztatóján.

A kompon például 14 éves rekord dőlt meg utasszámban, a személy és programhajók tekintetében pedig a 2009-es adatokat közelíti a Társaság az idei évben. A vállalat stratégiában foglalt fejlesztése, modernizálása a terveknek megfelelően alakul, Kollár József vezérigazgató szerint „a hajó irányba fordult”.

A Balatoni Hajózási Zrt. vezetése által készített ötéves stratégiát tavaly decemberben fogadták el a társaság tulajdonosi körét alkotó önkormányzatok. Az ebben foglalt 364 célfeladatból 140 végrehajtása kezdődött el, és 113-at már sikeresen meg is valósítottak.

Kollár József kiemelte, hogy a BAHART stratégiai elképzelései illeszkednek a Balaton régió ismert turisztikai, közlekedésfejlesztési elképzeléseihez, így a korábbi kormányhatározatban szereplő fejlesztési források biztosítására továbbra is komoly esélyt lát. Ennek révén lehet mód a közforgalmú kikötők, hajóállomások felújítására, a hajóflotta korszerűsítésére, ami történelmi lehetőséget jelenthet a BAHART komoly mértékű fejlesztésére.

A balatoni kompközlekedés tekintetében egy 14 éves rekord dől meg a 2016-os évben, hiszen utoljára 2002-ben fordult elő, hogy 1 milliónál több utast szállítottak a kompok a Balaton két partja között – mutatott rá Dónucz László értékesítési és forgalmi igazgató. Idén már július végén köszönthették félmilliomodik utasukat, majd alig két hónapon belül az egymilliomodikat is, szeptember 25-ig a BAHART több mint 1.051.000 utast és 370.000 járművet szállított Szántód és Tihany között, a forgalomnövekedés mintegy13%. Ugyanezen dátumig a menetrendi, séta- és programhajók által szállított utasok száma meghaladta a 720.000-et, összességében mintegy 69 ezres növekedést mutatva az előző év azonos időszakához képest.  11%-kal emelkedett a menetrendi hajók utasforgalma, így a kihasználtsági adatok is javultak az útvonalak jelentős részében. A nem menetrendi hajók esetében (séta- és programhajók) is 8%-os utasszám növekedésről számolhat be a BAHART. A Balatoni Hajózási Zrt. bízik abban, hogy az őszi, késő őszi idényben még további növekedést regisztrálhat majd.

Pozitívan teljesített a cég vitorlás üzletága is. Az idei eredmények közül mindenképpen kiemelkedik, hogy májusban megnyílt a BAHART üzemeltetésében a Balaton legnagyobb vitorláskikötő láncának 11. tagja, az Alsóörsi Vitorláskikötő., ahol gyakorlatilag már tavasszal sikerült mind az 51 új vitorlás helyet értékesíteni, így a vezetés arról is döntött, hogy a fejlesztés következő fázisát jelentő újabb 100 helyet jövő áprilisig elkészíti.

Az Alsóörsi Vitorláskikötő mellett azonban több, kisebb mértékű fejlesztés zajlott a Fonyódi Vitorláskikötőben, de a legnagyobb horderejű beruházás a Siófok katamarán vízre bocsátása volt március 26-án. Jelenleg zajlik a korábban Beatrixként ismert „Nemzeti Regatta” nevű hajó felújítása, amelyet a 2017-es hajózási szezon kezdetekor bocsátanak majd vízre. Jövő főidényre teljes mértékben megújul a Kossuth komp is, és már idén ősszel megkezdődnek a munkálatok Fonyódon, ahol jövő áprilisig elkészül a vitorláskikötő fejlesztés második üteme.

A forgalmi adatoknak megfelelően kedvezően alakul a társaság árbevétele is, mindhárom fő üzletág (komp, személyhajózás, vitorlás kikötők), valamint az egyéb főtevékenységek árbevétele meghaladta az év első 8 hónapjában a tavaly regisztrált adatokat. Az adózás előtti eredmény időarányosan a 2016. évi tervhez és a 2015. évi bázishoz képest is növekedést mutat.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az őszi időjárás ellenére továbbra is lehet még hajózni a Balatonon. A stratégiának megfelelően számos Balaton parti település rendezvényeihez, programjaihoz csatlakozik még az ősz folyamán a BAHART, és az időjárás függvényében az iskolai szünetre meglepetés Halloween programmal is készülnek.