Erős nyara volt Görögországnak, rekordév lehet az idei

Forrás: turizmus.com

 2022. október 20. 19:28

A 2019-es rekordév után 2022-ben valószínűleg ismét sikerül rekordot döntenie a turizmusnak Görögországban.

A pandémia miatt nehéz évek vannak a görög turisztikai ágazat mögött, de a legfrissebb adatok szerint a turisták újra özönlenek az országba. Vassilis Kikilias turisztikai miniszter szerint az ukrajnai háború okozta nehézségek ellenére rekorderedményeket sikerült elérni – írja a Spiegel.

A szállodák bevételei átlagosan 23,4 százalékkal, a vendéglátóhelyeké 13,6 százalékkal voltak magasabbak ez év augusztusában, mint három évvel ezelőtt ugyanebben a hónapban – közölte a miniszter a SETE turisztikai szövetség athéni konferenciáján a görög statisztikai hivatal (ELSTAT) adatai alapján.

Yannis Retsos, a SETE elnöke szerint az idei turisztikai bevételek várhatóan elérik, sőt valószínűleg meg is haladják a 2019. évit. Görögország az idén megkétszerezte az erőfeszítéseit annak érdekében, hogy behozza a pandémia miatti, két éves nyereségkiesést.

Jó nyarat zártak a görögországi vendéglátóhelyek is

Fotó: 123rf.com

2019-ben rekordszámú, 33 millió turistát fogadott az ország, ezért ez egy referenciaév a görög turizmus számára, amely jelentősen hozzájárult az adósságválság utáni fellendüléshez. A turizmus közel 25 százalékban járul hozzá a GDP-hez, és a munkahelyek egyötöde az ágazattól függ.

Sok más európai országhoz hasonlóan Görögország is küzd a magas inflációval. Mint az elmúlt héten megjelent költségvetési tervezetből kiderül, a gazdaság idén várhatóan 5,3 százalékkal bővül, jövőre pedig 2,1 százalékra lassul.