Erős volt a nyári turisztikai szezon Ausztriában, mégsem rózsás az összkép

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 29. 15:58

A Statistik Austria friss turisztikai jelentése szerint erős volt az idei nyári turisztikai szezon kezdete Ausztriában, az első fél év összképe azonban már kevésbé rózsás.

Májustól elejétől július végéig mindösszesen 37 millió vendégéjszakát regisztráltak az osztrák kereskedelmi szálláshelyek, amely így alig marad el az utolsó „békeév", a 2019-es bázishónapok 38,8 millió vendégéjszakájától. A számok jelentősen felülmúlják a tavalyi év azonos időszak eredményeit, amikor 25,9 millió vendégéjszakás eredménnyel zárult a jelzett időszak – ismerteti az osztrák statisztikai hivatal adatait a GD-Consulting blogja. A friss statisztikai jelentés elemzéséből megtudható, hogy a szálláshelyi forgalom kétharmada a külföldi vendégéjszakákhoz volt köthető, míg harmaduk a belföldi nyaralásokból adódik. A külföldiek körében jelentősen nőtt az EU-tagországokból érkezők száma, így részarányuk már a teljes külföldi vendégforgalom közel 85 százalékára tehető. 2019-ben ugyanaz az arány még 78 százalék volt.

Salzburg minden évszakban sok turistát vonz

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt évek – nem meglepő módon – a belföldi turizmus erősödésének, a közeli küldőpiacok élénkülésének kedvezett Ausztriában is – olvasható ki a statisztikákból. A magyar vendégéjszakák száma például több mint a duplájára nőtt az elmúlt esztendő első fél évéhez képest: 2022 első hat hónapjában megközelítette az 1,4 milliót az ausztriai szálláshelyeken.

Az idei év első felét értékelve már kevésbé rózsás az összkép – húzta alá a Statistik Austria közleménye. Az első hat hónapban regisztrált 80,4 millió vendégéjszaka még 16 százalékkal elmarad a 2019-es forgalmi eredményekhez képest, amely egyértelműen a nyár elejéig érvényben lévő szigorú járványügyi korlátozásokra vezethető vissza.