Erősödik a konkurencia a skandináv repülőterek között

Forrás: turizmus.com

 2016. december 19. 12:17

Melyik város mondhatja magáénak a skandináv légi közlekedés központját? Már évtizedek óta folyik a versengés a régió repülőterei között, és ez a vetélkedés az utóbbi időben csak erősödött.

A koppenhágai repülőteret bővítik, ami 26 milliárd svéd koronába fog kerülni. Ez Arlandát negatívan érinti, mivel a stockholmi reptér szeretne Skandinávia vezető légi központja lenni.

Ugyanakkor a koppenhágai Kastrup is erre a címre törekszik, ennek jegyében fejleszt. A beruházás után évente 40 millió utast lesznek képesek fogadni.

Kjell-Åke Westin, Arlanda igazgatója szerint nem csak ők fejlesztenek, hanem az oslói és a helsinkii kollégák is. Hogy ki lesz a nyertes, vagy a vesztes, azt még nem tudni, annyi azonban bizonyos, hogy mindez a légi utasok kényelmét szolgálja.

Az év első kilenc hónapjában Kastrup 22,1 millió utast fogadott, miközben Arlanda 18,6 milliót,  ugyanebben az időszakban.

Kjell-Åke Westin szerint Arlanda ugyanazt az utat választotta, mint a koppenhágai légi központ, csak kevesebb pénzzel oldják meg a bővítést. Azért ez sem csekély összeg: 13 milliárd svéd koronába kerül majd 2043-ig a fejlesztés.

Arlanda eddig sem tétlenkedett 40 százalékkal nőtt befogadóképessége az utolsó öt-hat évben. A jövőben szintén 35-40 millió utast fogadnak majd évente.

Kapcsolódó cikkek