Itt utazhat Fény Szilivel, a karácsonyi fényekbe öltöztetett mozdonnyal

Forrás: turizmus.com

 2022. december 22. 18:12

Az ünnepi időszak alatt az ország szinte minden villamosított fővonalán látható lesz a feldíszített V43-as mozdony, amely első útján csütörtök este a Budapest-Záhony vonalon közlekedik Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza érintésével

A MÁV tájékoztatása szerint a mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzér díszíti. A Fény Szili névre keresztelt mozdony aktuális napi útvonala ezen az oldalon lesz elérhető.

A mozdony történetéről a MÁV felidézi, hogy a villamosítás terjedésével szükségessé vált egy nagysorozatú villamosmozdony építése. 1960-ban egy szilícium-egyenirányítós (erről kapta elnevezést) mozdony licencét megvásárolva indult el a Szilik azóta is tartó pályafutása.

Fény Szili első útján a Budapest-Záhony vonalon közlekedik

Fotó: MÁV

Az első hét mozdonyt a németországi Essenben gyártották, de a V43 1008 pályaszámú mozdony már Magyarországon, Budapesten készült. A mozdonyok villamos részét a Ganz Villamossági Művek, járműszerkezeti részeit a Ganz-MÁVAG gyártotta. 1963 és 1982 között közel 400 mozdonyt állítottak üzembe. Az idők során több felújításon és átalakításon estek át, így jöttek létre a 2000-es Papagáj és a 3000-es Cirmos Szilik.

Mint arról korábban beszámoltunk, idén nemcsak a nagyvasúti vonalakon van lehetőség fényvonatokkal utazni. A téli szünetben mindennap várja utasait a Gyermekvasút, ahol két feldíszített vasúti kocsi gondoskodik az ünnepi hangulatról. Közülük az egyik külső világítást is kapott, így igazi fénykocsiként fut a síneken. A MÁV-START elindította a Fényvonatot a balatonfenyvesi kisvasúton is, amellyel január 3-áig lehet utazni.