Esélyegyenlőség és turizmus

Forrás: MTI

 2018. június 06. 15:59

Be-fogadó - Speciális turisztikai kezdeményezések Magyarországon címmel tartottak konferenciát június 6-án Budapesten.

„A jelen lévő szervezetek azért dolgoznak, hogy a megváltozott munkaképességűek minél nagyobb arányban kapjanak állást, valamint a fogyatékossággal élő emberek minél több akadálymentesített szolgáltatáshoz jussanak hozzá. Az esélyegyenlőség és a turizmus sokszor kéz a kézben jár” – mondta Fülöp Attila, a Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a konferencián.

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója arról beszélt, hogy a turizmus szóról általában Budapest, a nemzetköziség, a trendek követése jut az emberek eszébe, pedig a fogalom nem csak ezt jelenti. Nincs fontosabb annál, mint hogy a vendég jól érezze magát, függetlenül attól, hogy ötcsillagos szállodában lakik vagy egy falusi helyszínen, a lényeg, hogy a szolgáltató ismerje és próbálja kielégíteni a vendég igényeit.

Az akadálymentes szolgáltatásokat jelző védjegyrendszer kialakításáról is szó van

Fotó: pixabay.com

Az igazgató a szociális turizmus kifejezés használatát javasolta. Ez a szegmens részben volumenében, részben igényrendszerében eltér a turizmus egészétől. Kaposváron például a földön állnak a köztéri szobrok, amelyeket körbe lehet járni, meg lehet tapintani. Ez fontos a kerekes székeseknek és a vakoknak. Hangsúlyozta: nem a fizikai akadálymentesítés a legfontosabb, hanem az érzékenyítés. Mint Mártonné Máthé Kinga elmondta, kialakítanának egy védjegyrendszert, ami jelezné a valóban akadálymentes szolgáltatásokat.

A rendezvényen több olyan turisztikai intézmény is bemutatkozott, amely foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket, és érintett dolgozók is felszólaltak.

Az eseményen kiosztották a Be-fogadó – Speciális turisztikai kezdeményezések Magyarországon című kötetet, amelyet Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke szerkesztett. Megjelenését az Emmi, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatta.