Északi hajóutak és norvég fjordok

Forrás: turizmus.com

 2017. április 15. 17:45

Soha ennyire nem voltak közkedveltek az északi hajóutak, mint manapság. A tengeri körutak többségében végig a hajón alszanak az utasok, de a hosszú távú utakra indulók a parti szállodákban is több éjszakát töltenek.

Az idén több mint 600 millió svéd korona bevételt remélnek a Stockholmba érkező turisták látogatásától a helyi turisztikai szakemberek, ez majdnem 30 százalékos növekedést jelent az elmúlt 5 év átlagát tekintve – adja hírül a svéd Metro újság.

Jelentős a skandináv országokon belüli hajós turizmus aránya. A norvég fjordokra elsősorban a szomszédos országokban élők kíváncsiak, de hagyományosan sok a német vendég is. Az idén várhatóan 270, több emeletes luxushajó horgonyoz majd le a svéd fővárost körülölelő vizek partján. Ehhez újabb dokkokat és mólókat kell majd kiépíteni, ugyanis a nagy vízkiszorítású úszó szállodák nem tudják másképp megközelíteni a kikötőket, az utasoknak pedig kényelmesebb, ha mólókon érik el a partot, minthogy kishajókra kelljen átszállniuk.

A hajós turista jó vendég, sokat költ és ráér, sok esetben nászutasként lép a fedélzetre, de a többségük inkább a senior korosztályhoz tartozik. Szinte minden hajózó felkeresi a kikötőnek helyet adó város nevezetességeit, főleg a múzeumokat és természetesen a királyi palotát, valamint szívesen vásárol a parton is, nemcsak a gigantikus óceánjárók fedélzeti butikjaiban.

Kapcsolódó cikkek