A rövid távú, kedvező árú utakat favorizálják az európaiak

Forrás: turizmus.com

 2022. november 10. 19:47

Az Európán belüli, kedvező árfekvésű utak és az erős dollár menthetik meg az idei téli szezont a European Travel Commission (ETC) harmadik negyedéves jelentése alapján.

Európa előreláthatóan a turistaérkezések 2019. évi számának 73 százalékát éri el ebben az évben, és csak 2025-re éri el a pandémia előtti szintet az ETC harmadik negyedéves jelentése (European Tourism Trends & Prospects) alapján – írja a Reise vor9.

A jelentés azt prognosztizálja, hogy az év hátralévő részében folytatódik az európai turizmus fellendülése, főleg a költségtudatos és értékorientált utazások térnyerésének köszönhetően. A fenyegető recesszió és magasabb infláció valószínűleg egész Európában rányomja bélyegét a fogyasztók kiadásaira és a turisztikai keresletre, és késleltetheti a pandémia utáni felépülést. Kelet-Európában ezenfelül az elhúzódó ukrajnai háború és az orosz turistákat érintő utazási korlátozások is késleltetik a teljes talpra állást.

Az ETC azt vetíti előre, hogy az utazók Európán belüli, rövid távú utazásokat részesítenek előnyben, mivel ezek ára általában kedvezőbb – jelenleg a vendégek 72 százaléka ilyen utazásokon vesz részt. A jelentés kitér arra, hogy Franciaországban például idén szeptemberben kilenc éves negatív csúcsot ért el a fogyasztói bizalom, és hasonló tendenciák láthatók más fontos küldőpiacokon, így az Egyesült Királyságban és Németországban is.

A távoli küldőpiacokról Európába irányuló utazások száma továbbra is jelentősen csökken az ázsiai és csendes-óceáni térségben uralkodó, tartósan negatív hangulat és a korlátozások miatt. A transzatlanti turizmus azonban élénkebb lehet, mivel az amerikai utazók profitálhatnak az erős dollárból.

Az európaiak többsége mostanában Európán belüli utakat választ az ETC-jelentés szerint

Fotó: 123rf.com

A jelentés szerint nyáron az adatokat szolgáltató európai úti célok több mint fele – főleg a dél-mediterrán térség országai – arról számolt be, hogy elérte a külföldi érkezések 2019. évi számának legalább 77 százalékát. Az augusztusi adatok alapján például Törökország már csak 5 százalékkal, Szerbia pedig 8 százalékkal maradt el a járvány előtti adattól. A jelentés megjegyzi, hogy Szerbia az orosz turisták miatt érhette el ezt az eredményt, mivel vízum nélkül fogadja őket, sok orosz látogató azonban valószínűleg nem utazási, hanem menekülési céllal utazott Szerbiába.