Minden második európai utazást tervez a következő fél évben

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 21. 16:07

Miközben az európai országok nem enyhítik beutazási korlátozásaikat, az Európai Utazási Bizottság (ETC) felmérése szerint az európai utazók 2021 második negyedévére már bátrabban terveznek utazásokat, amint a COVID-19 vakcinák szélesebb körben is elérhetőek lesznek.

Az Európai Utazási Bizottság  A belföldi és Európán belüli utazások nyomon követése – 4. hullám címmel, 2020 decemberében gyűjtött adatok alapján kedden adta ki legfrissebb jelentését az európaiak utazási terveiről. A havi jelentések naprakész tájékoztatást nyújtanak a COVID-19 hatásáról az európaiak utazási terveire és preferenciáira, az általuk választott célállomások típusaira és tapasztalataikra.

 

Pozitív kilátások a tavaszi-nyári időszakra

A legújabb jelentés szerint január-február során mindössze a megkérdezettek 12 százalék tervez utazást. Ez azonban a későbbiekben növekedni látszik, tavasszal már minden harmadik válaszadó szívesen utazna. Ahogy a koronavírus elleni vakcinák egyre szélesebb körben lesznek elérhetőek, úgy az utazási kedv is növekszik: közel 20 százalékkal magasabb a 2020 novemberi felméréshez képest.

Április és június között a válaszadó európaiak 32 százaléka tervez külföldi utat, ami szintén 20 százalékos növekedést jelent az előző megkérdezéssel összevetve. Ugyanakkor a következő hat hónapban utazást tervező európaiak aránya már csak kis mértékben, 49%-ról 52% -ra nőtt a korábbi felméréshez képest.

A legfrissebb felmérés szerint az Európán belüli utazás a legnépszerűbb a válaszadók körében: nagyobb arányban utaznának inkább egy másik európai országba (40%), mint belföldre (36%) – utóbbi 7%-kal csökkent november óta.

A rövid távú utazást tervezők csaknem 63%-a szabadidős utazást tervez, míg 21% a barátok és rokonok felkeresését jelölte meg, amint újra biztonságos utazni. A válaszadók mindössze 9%-as válaszolta, hogy a tervezett utazásának célja üzleti jellegű.

Úgy tűnik, a légi utazások iránti bizalom is folyamatosan növekszik. Az európaiak 52%-a válaszolta, hogy hajlandó repülővel utazni, szemben a szeptemberi 49%-kal. Ugyanakkor a válaszadók egy része (17%) még mindig úgy véli, hogy a repülés jelenti a legnagyobb kockázatot az egészségére.

 

A többség bízik a szigorú biztonsági protokollokban

A válaszadók többsége (67%) úgy véli, hogy a szigorú egészségügyi és biztonsági protokollok miatt biztonságosabb az utazás és nyugodtabban tudják majd élvezni a nyaralásukat. Az európaiaknak mindössze 22%-a állítja, hogy az ilyen intézkedések bizonyos mértékig ronthatják az utazási élményt, míg további 11% azt állítja, hogy számukra nincs különbség.

utazas_europa_123rf

Az európai utazók 40 százaléka inkább külföldre utazna, mint hazájában

Fotó: 123rf.com

A rövid távú utazási tervekkel rendelkező európaiak a legaggasztóbbnak továbbra is a változó karanténintézkedéseket (15%), az egyre növekvő COVID-19 eseteket a célállomáson (14%) és a nyaralás alatti megbetegedés lehetőségét (14%) találják.

 

Az idősebb utazók felfedezték a közösségi médiát

A kutatásból kiderül az is, hogy az idősebb utazók a világjárvány alatt egyre több időt töltöttek a közösségi média oldalakon, felidézték a korábbi utazásokat, és alig várják jövőbeli utazásaikat. Míg a közösségi médiában a turizmussal kapcsolatos bejegyzések a 18–25 és a 25–35 éves korosztályok esetében 2020 novemberében csökkentek 2019 azonos időszakához képest, az 55–65 közötti (86%)  és a 65 év feletti (136%) korcsoportban jelentősen megnőtt az ilyen említések száma.