Etiópiából jön a johannesburgi reptér konkurenciája

Forrás: turizmus.com

 2018. december 05. 13:34

Bár a távoli délen van, a johannesburgi Oliver R Tambo nemzetközi repülőtér mégis hosszú ideje kiemelt repülési hubja Afrikának.

Ahogy azonban növekedésbe kezdtek a légitársaságok a kontinensen, és a légi összeköttetés egyre inkább kiépül, mind több helyről érződik, hogy nyomás alá helyezik a dél-afrikai repteret, hogy átvegyék tőle a központi szerepet.

Így egyre nő a gyanú, hogy a többi légikikötő mérsékelni fogja Johannesburg hosszú távú hub szerepét Afrikában. Habár az OR Tambo a legnagyobb repülőtér maradhat a kontinensen, ám az Ethiopian Airlines növekedési stratégiája azzal járhat, hogy a jövőben Addis Ababa veheti át a dél-afrikai központ helyét.

Feltörekvő hub

Fotó: turizmus.com

A ForwardKeys adatelemző központ új kutatása azt mutatja, hogy rendkívüli mértékű Etiópia növekedése az úti célok és az átszállási központok között. Az ország fővárosában, Addis Ababában már 2013 óta bővül a nemzetközi átszálló utasok száma a szubszaharai afrikai térségben.

A Bole nemzetközi repülőtér, amely éppen egy új terminált is kap 345 millió dollárból, már átvette a vezető szerepet a Dubai Internationaltól. Ráadásul idén november és 2019 januárja közötti időszakra több mint 40 százalékkal bővült a nemzetközi repülőkre szóló foglalások száma az egy évvel ezelőtti, hasonló időszakhoz képest.

Ezzel párhuzamosan idén március és szeptember között 13 százalékkal visszaesett a South African Airways ülőhely-kapacitása a johannesburgi repülőtéren. Ezért mondják azt, hogy valós veszély, hogy Kelet- és Nyugat-Afrika átveszi a légiforgalmi hub szerepet Dél-Afrikától.

Kapcsolódó cikkek