Eurocontrol: Újabb próbatétel előtt áll az európai légiközlekedés

Forrás: turizmus.com

 2023. január 21. 16:18

A kontinens légi forgalmát koordináló Eurocontrol szerint a növekvő kereslet miatt legkésőbb nyáron ismét óriási kihívásokkal kell szembenézniük a légiközlekedés szereplőinek.

Legkésőbb nyáron újra „óriási kihívásokra” számít az európai légi forgalomban az Eurocontrol. A kontinens légi forgalmát koordináló, brüsszeli székhelyű szervezet tavaly 9,3 millió járatot regisztrált Európa felett, ez 3,1 millióval több, mint 2021-ben, de 1,8 millióval még mindig kevesebb, mint 2019-ben. 2025 előtt nem számítanak arra, hogy a forgalom eléri a világjárvány előtti szintet, 2023 nyarán azonban becslésük szerint 95 százalékkal már nagyon közel lesz a 2019-es rekordhoz. Éves szinten a járvány előtti forgalom 92 százaléka várható – írja az aero.de.

Az európai szervezet szakértői szerint a növekvő kereslet újra tesztelni fogja a rendszer határait. A kapacitás szűk keresztmetszete és a késések számának csökkentése az elmúlt tíz év legnagyobb próbatétele elé állítja majd az európai légiközlekedést.

Az Eurocontrol szerint idén nyáron is számíthatunk káoszra az európai repülőtereken

Fotó: 123rf.com

A minap az amerikai United Airlines vezérigazgatója is arra figyelmeztette az utazókat, hogy a légitársaságok nem lesznek képesek kezelni az összes, idén üzemeltetni tervezett járatot, ez pedig további jelentős fennakadásokhoz fog vezetni. Scott Kirby szerint az iparágban hiány van pilótákból és más dolgozókból is, valamint az elavult technológiával és az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) túlterheltségével is kell számolni – idézi a foxbusiness.com cikkét a portfolio.hu.