Így küzdene az EU a turisztikai reklámok “zöldre mosása” ellen

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 22. 11:51

Az Európai Unió jó úton halad afelé, hogy 2026-ig betiltsa az olyan marketingfogásokat, amelyek tudományosan megalapozott tanúsítás nélkül állítanak be valamit környezetbarátnak vagy éppen karbonsemlegesnek.

Az Európai Parlament ideglenes megállapodásra jutott a megtévesztő reklámokkal kapcsolatban. A vállalatoknak ahhoz, hogy különféle általános környezetvédelmi állításokat tehessenek termékeikről és magukról – mint például környezetbarát, biológiailag lebomló, klímasemleges – egy harmadik fél által kiadott tanúsítványra lesz szükségük.

Az utazási társaságok is érintheti a közelgő tilalom. Például előfordulhat, hogy a légitársaságoknak módosítaniuk kell azokat a foglalási felületeket, amelyek „klímasemleges" járatokat kínálnak, olyan projekteket támogató szén-dioxid-kompenzáció megvásárlásáért, amelyek nem feltétlenül hitelesek – írja a Skift.

Bizonyos légitársaságokat is érinthet az új szabályozás

Fotó: 123rf.com

 

Ahhoz, hogy az ideiglenes megállapodás jogerőre emelkedjen, még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is meg kell adnia a végleges jóváhagyást. A képviselők szavazására várhatóan novemberben kerül sor, innentől kezdve a tagállamoknak 24 hónapjuk van rá, hogy az új szabályokat beépítsék jogrendszerükbe.