Ez Európa tíz legfényűzőbb városa

Forrás: turizmus.com

 2024. március 03. 14:01

A Holidu felállította 63 európai város rangsorát abból a szempontból, hogy hol találhatják meg a legjobban a számításukat a luxus életformát kedvelő utazók.

Európa legfényűzőbb városai a turisztikai attrakciók mellett számos olyan szolgáltatást kínálnak, amelyek a luxust előnyben részesítő utazók igényeit is kielégítik. A Holidu, egy nyaralás céljára szálláshelyeket kínáló portál a kontinens 63 városának rangsorát állította fel annak alapján, hogy mennyit teljesít a luxusutazók elvárásai közül.

A sorrendet a következő – lehet, hogy némelyek által vitatható – kritériumok alapján határozták meg: a városban található egy-, két- és háromcsillagos Michelin-éttermek száma; a Gucci, Dior és Chanel márkaüzletek száma; a Rolls-Royce, Ferrari és Lamborghini autómárkaüzletek száma; a tanúsított Rolex-üzletek száma; a legalább 4,8 csillagra értékelt szépségszalonok száma a Google Térképen; valamint a végeredményt alakították a Holidu adatbázisában található szálláshelyárak is.

Az eredményt torzítja, hogy csak azokat a városokat vették be a rangsorba, amelyeknek legalább félmillió lakosuk van. Emiatt nem szerepel benne például Zürich, amely a The Economist legfrissebb tanulmánya szerint jelenleg a világ legdrágább városának számít, a belvárosában található Bahnhofstrasse pedig a világ legexkluzívabb bevásárlóutcájának.

Budapest egyébként a lista 21. helyén szerepel 7 Michelin-csillagos étteremmel, egy luxus divatmárkaüzlettel, három Rolex-üzlettel és 105, legalább 4,8 csillagra értékelt szépségszalonnal. Prága a 45., Varsó a 47., Bukarest a 48. a sorban – derül ki a Reisereporter összeállításából, amelyben a teljes rangsor is megtalálható.

 

Európa top 10 fényűző városa a Holidu szerint:


10. Bécs

Ausztria fővárosában vacsoraidőben tíz Michelin-csillagos étterem közül választhatunk, a pénzünket négy luxusdivatüzletben szórhatjuk el, és 120, legalább 4,8 csillagos szépségszalonban kaphatunk szépészeti kezeléseket.

Bécs legnagyobb és legélénkebb bevásárlóutcája a Mariahilfer Straße. A Kohlmarkt utcában egymás mellett sorakoznak a luxusüzletek, a Graben utcában egy „modern dizájnú bevásárlótemplom” található, és a Ringstraße galériái is az előkelő üzleteikről híresek.

 

9. Milánó

Az észak-olaszországi Lombardia régió székhelye világszerte a divat nagyvárosaként és a vásárlók paradicsomaként ismert, ahol évente kétszer rendezik meg a milánói divathetet, divatbemutatók és exkluzív események színterévé változtatva a várost.

Milánóban nyolc luxusdivatüzlet, öt Rolex-üzlet és 170 nívós szépségszalon található, kulináris élményeket pedig 19 Michelin-csillagos étteremben szerezhetünk.

Milánó a vásárlók egyik európai paradicsoma

Fotó: 123rf.com

8. Hamburg

Németország második legnagyobb városában tíz Michelin-csillagos éttermet, öt luxusdivatüzletet, négy Rolex-üzletet és több mint 600 nívós szépségszalont találunk.

Hamburgban számos német és nemzetközi topmárka nyitott üzletet. Az egyik legújabb bevásárlóközpont a Kaisergalerie, amely Észak-Németország építészetileg legvonzóbb bevásárlóközpontjai közé tartozik.

 

7. Barcelona

Katalónia fővárosa Európa legszebb tengerparti városai közé tartozik, ahol a kultúra rajongói mellett a fényűző élet kedvelői is megtalálják a számításukat. A város nem kevesebb, mint 26 Michelin-csillagos étteremmel, ezenkívül öt luxusdivatüzlettel, 7 Rolex-üzlettel és egy luxusautómárka-üzlettel büszkélkedhet.

 

6. Berlin

A német főváros épphogy beelőzte Barcelonát a rangsorban. Itt ugyan valamivel kevesebb (21) Michelin-csillagos éttermet találni, luxusdivatüzletből viszont több van (8), ezenkívül három Rolex-üzletben és három luxusautó-kereskedésben is elkölthetjük a vagyonunk egy részét.

 

5. Róma

Olaszország fővárosa a Holidu értékelése szerint „történelmi eleganciájával és a luxusdivatáru-üzletek gazdag választékával” nyűgözi le a látogatót.

Aki Rómában nemcsak pizzát és fagyit szeretne enni, húsz Michelin-csillagos étterem közül választhat. A shoppingolásra a legjobb helyszín a Via dei Condotti, a történelmi városközpont nyüzsgő bevásárlónegyedében az összes nagy dizájnermárka képviselteti magát.

A rangsort a luxusdivatmárka-üzletek száma is alakította

Fotó: 123rf.com

4. Madrid

A spanyol fővárosban több olyan utca is van, ahol a boltok tömve vannak luxuscikkekkel. A Salamanca városrész Spanyolország egyik legexkluzívabb bevásárlónegyede, amelyet „Arany mérföldként” ismernek szerte a világon. A város turisztikai hivatala szerint itt találjuk a legtöbb nemzetközi luxusmárkát.

Vásárlás után 27 Michelin-csillagos étteremben lakhatunk jól, és közel 900 nívós szépségszalonban kényeztethetjük el magunkat.

 

3. Amszterdam

A holland főváros többek között Michelin-csillagos éttermeinek száma miatt kapott előkelő helyezést, ezekből 32-t találunk itt. Luxusdivat- és Rolex-üzletből hat-hat várja a pénzes vásárlókat, akik egy Lamborghini-kereskedésben is körülnézhetnek. A legfényűzőbb bevásárlóutcáknak a P.C. Hooftstraat, a De Bijenkorf és a Van Baerlestraat számítanak.

 

2. London

A Holidu tanulmánya szerint a brit fővárosban más szinten zajlik a luxusélet, mint sok más európai városban.

A Michelin-éttermek közül 73-at találunk Londonban, köztük öt háromcsillagosat és 12 kétcsillagosat. Három luxusautó-kereskedés is van a városban, 1005, legalább 4,8 csillagra értékelt szépségszalon mellett. A divatrajongók 12 Chanel-, négy Dior- és négy Gucci-üzletben költhetik a pénzüket.

A legfényűzőbb bevásárlóhelyek a Visit Britain szerint a Harrods áruház, a Liberty áruház és a Bond Street, amely egyben a londoni divathét helyszíne és „kifutója” is.

A párizsi Galeries Lafayette-áruház önmagában is turistalátványosság

Fotó: 123rf.com

1. Párizs

A lista első helyezettje a maximálisan elérhető 100 pontot kapta az értékelőktől. A szerelem városában a legnagyobb az egy lakosra jutó Michelin-csillagos éttermek száma, összesen 118 ilyet találunk, köztük kilenc három- és 15 kétcsillagosat.

Párizs a legnagyvonalúbb a luxusdivat szempontjából is: 33 divatüzlet és 16 tanúsított Rolex-üzlet kínálja luxusportékáit. Magas színvonalú szépészeti kezeléseket pedig 513 szalonban kaphatunk.

A legdrágább üzletek a Haussmann-sugárúton található Galeries Lafayette-áruházban és a Champs-Élysées-n sorakoznak.