Ez most Európa top tíz legbiztonságosabb országa

Forrás: turizmus.com

 2024. július 01. 15:58

A Global Citizens Solutions különböző szempontok összevetése alapján megnevezte azt a tíz európai országot, amely a legbiztonságosabbnak mondható a turisták számára.

Az utazni vágyók tájékoztatása céljából rendszeresen készülnek tanulmányok és toplisták arról, hogy melyek a világ legbiztonságosabb út céljai. Most a több országban tartózkodási és állampolgársági megoldásokat kínáló Global Citizens Solutions nevezte meg azt a tíz európai országot, amely értékelése szerint a legbiztonságosabbnak mondható. A vállalat a kontinens országait különböző szempontok, többek között a globális békeindex (Global Peace Index) alapján hasonlította össze egymással.

Íme, a tízes toplista:

 

10. helyezett: Horvátország

Horvátország az elmúlt években rendkívül nagy jelentőségre tett szert nyaralási célpontként. Az ide látogatók nemcsak a festői szigeteket, a lélegzetelállító vízeséseket és a történelmi romokat értékelik, hanem a jó közbiztonságot is.

Az országban politikai zavargásoktól nem nagyon kell tartani, és a bűnözési ráta is alacsony. Egy tanulmány szerint a turisták Horvátországban nagy biztonságban érzik magukat, ha egyedül utaznak, és nemcsak a férfiak, hanem a nők is.

Horvátországban az egyedül utazó nők is biztonságban érzik magukat

Fotó: 123rf.com

9. helyezett: Finnország

A skandináv országokról általánosan elmondható, hogy nagyon biztonságosak és magas életszínvonalat kínálnak. Finnország szociális és oktatási rendszere is a legjobbak közé tartozik a világon. A bűnözési ráta itt is rendkívül alacsony.

Egyedül utazó nőknek különösen ajánlható Finnország: a nők, béke és biztonság indexben (Women Peace and Security Index) – amelyet abból a szempontból állítanak fel, hogy milyen a nők helyzete az egyes országokban – a második helyezést érte el az egész világon.

 

8. helyezett: Csehország

Csehország valamivel hátrébb csúszott a ranglistán a néhány évvel ezelőtti helyzetéhez képest, ennek ellenére még mindig Európa legbiztonságosabb országai közé tartozik, köszönhetően a tartós politikai stabilitásnak, az alacsony bűnözési rátának, a véleménynyilvánítás szabadsága és az emberi jogok védelme iránti magas szintű elkötelezettségének és az egyes társadalmi rétegek között kevés feszültséget generáló gazdasági rendszernek – szól a Global Citizens Solutions indoklása.

Csehország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, Český Krumlov

Fotó: 123rf.com

7. helyezett: Svájc

A politikailag semleges Svájc a világ legtehetősebb országai közé tartozik, ami nagy politikai és társadalmi stabilitást biztosít a lakosságnak. Érdekesség, hogy nemzetközi viszonylatban itt az egyik legalacsonyabb a bűnözési ráta, pedig kivételesen sok állampolgár rendelkezik saját lőfegyverrel.

 

6. helyezett: Szlovénia

Szlovénia alacsony bűnözési rátája, fejlett egészségügye és úthálózata példaértékű. Az ország nemcsak a városnézések, hanem a természeti szépségek kedvelői számára is széles választékot kínál. Ljubljana 2016-ban elnyerte az „Európa zöld fővárosa” címet – köszönhetően autómentes városközpontjának, a kiterjedt zöldfelületeknek, valamint elkötelezettségének a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt.

 

5. helyezett: Portugália

Portugália – hasonlóan Svájchoz – politikai semlegességének és alacsony bűnözési rátájának köszönhetően szintén Európa legbiztonságosabb úti céljai közé tartozik, és a legkedveltebbek közé is.

Háztetők Lisszabon Alfama negyedében

Fotó: 123rf.com

4. helyezett: Ausztria

A szakértők az 1955 óta érvényben lévő semlegességi záradékot tekintik annak fő okaként, hogy Ausztria rendkívül biztonságos úti célnak számít. Mivel Ausztria ráadásul tehetős ország, sok pénzt költ a bűnözés elleni küzdelemre és az egészségügyi ellátásra is.

 

3. helyezett: Írország

Írország a globális békeindex harmadik helyén áll, az ENSZ emberi fejlődési indexében a nyolcadik helyet foglalja el, de szerepel a nők, béke és biztonság index húszas listáján is. „Írország a kiválóság globális normáját testesíti meg” – írja a Global Citizens Solutions.

Írországot nemcsak a vendégszeretet, a sokszínű kultúra és a gyönyörű tájak teszik különösen kedvelt úti céllá, hanem a rendkívül jó közbiztonság is.

Írország több rangsorban is előkelő helyet foglal el

Fotó: 123rf.com

2. helyezett: Dánia

Mindegy, hogy életszínvonalról, egészségügyi ellátásról, oktatásról vagy biztonságról van szó,  Dánia szinte mindegyik országrangsorban elöl helyezkedik el. A globális békeindex szerint például a világ második legbiztonságosabb országa, a nők, béke és biztonság index rangsorában a negyedik helyet foglalja el, és a biztonságérzékelési indexben is az első húsz között van. A főváros, Koppenhága pedig az Economist Intelligence Unit biztonságos városok indexében a nyolcadik helyen áll.

A biztonságérzékelési index arra világít rá, hogy Dánia polgárai öt kulcsfontosságú kategóriában nagyon elégedettek: erőszak, egészség, munkahely, személyes biztonság és környezet.

A toplista első helyezettje, Izland

Fotó: 123rf.com

1. helyezett: Izland

Az északi szigetország 2008 óta az első helyen áll a globális békeindexben. Izlandot nagyon alacsony bűnözési ráta, minimális korrupció, a lakosságon belül összetartó közösség, valamint nagy gazdasági és politikai stabilitás jellemzi.

Izland az ENSZ emberi fejlődési indexében és a nők, béke és biztonság indexben is a harmadik helyen áll. Sőt a World Happiness Report szerint a világ harmadik legboldogabb országa.

 

Forrás: kurier.at