Európában 2024 előtt nem várható a járvány előtti utazószámok elérése

Forrás: turizmus.com

 2021. november 11. 14:38

Az erőteljes nyári fellendülés ellenére az Európába érkező nemzetközi turisták száma az előrejelzések szerint 2021 végére még mindig 60 százalékkal elmarad majd a 2019-es számoktól. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) "Európai turisztikai trendek és kilátások" jelentése a harmadik negyedévről.

A jelentés legújabb kiadása továbbra is figyelemmel kíséri a Covid-19 hatását az ágazatra, és megvizsgálja, hogy a jelenlegi fertőzési hullám és a folyamatban lévő oltási programok közepette hogyan élénkül az utazási tevékenység a 32 résztvevő államban.

Bár az európai utazási kereslet a magas európai oltási arányoknak köszönhetően jelentős fellendülés előtt áll, a volumenek azonban még mindig messze vannak a járvány előtti időszaktól, és várhatóan 2024-ig nem is fogják meghaladni a 2019-es számokat.

Az eredmények szerint az európai turistaérkezések az év felénél még mindig 77 százalékkal voltak alacsonyabbak az utolsó koronavírus-mentes évhez képest, ez az év végére várhatóan 60 százalékra áll majd be.

Az európai légi utasforgalom növekedése június (-69 százalék 2019-hez képest), július (-57 százalék) és augusztus (-49 százalék) hónapokban lendületet vett a járvány előtti szintekhez képest.

turistak_123rf

A 2019-es adatokhoz képest a legerősebb növekedést Horvátországban figyelték meg (-37 százalék) a nyári időszakban

Fotó: 123rf.com

A Travel Daily News cikke szerint a jelentés közzétételét követően Luís Araújo, az ETC elnöke így nyilatkozott: "Az Európai turisztikai trendek és kilátások negyedéves jelentésünkből egyértelműen kiderül, hogy a vakcinálási programok máris döntő szerepet játszottak az utazási kedv helyreállításában. A Covid-19 vakcina bevezetése létfontosságú volt a beutazási követelmények könnyítésében és a nyári szezonban az utazás vonzerejének növelésében. Az oltási erőfeszítések azonban nem lesznek elegendőek.

A téli hónapok közeledtével elengedhetetlen, hogy Európa az EU-n belüli és kívüli utazásokra vonatkozó egységesebb és koherensebb szabályok alkalmazásával tovább igyekezzen helyreállítani a szabad mozgást."

 

Megnövekedett kereslet az európai turizmus iránt

A világ régiói közül jelenleg Európában a legmagasabb az oltottság aránya, ami a jövőben várhatóan nagyobb keresletet irányít az európai turizmus felé. A statisztikák alapján azonban az európai úti célok már most a vártnál erősebb nyári szezont tudhatnak magukénak. Az oltási programok mellett az egységes EU digitális Covid-19 tanúsítvány létrehozása alapvető fontosságú volt a biztonságos utazás biztosításában, és hozzájárult a határokon átnyúló mobilitás egyszerűsítéséhez.

A régión belüli utazásokban mindennek eredményeképpen fellendülést tapasztaltak, és a 2019-es 77 százalékhoz képest a nemzetközi érkezések 2021-ben az utazások 85 százalékát fogják kitenni.
A legkedveltebb úti célok idén azok voltak, amelyek korábban nyitották meg újra a határaikat a beoltott utazók előtt. Az elsőként megnyitott Görögországban volt a legerősebb a fellendülés a vendégéjszakák számát tekintve (-19 százalék 2019-hez képest), bár a külföldi érkezések száma gyengébb volt. A 2019-es adatokhoz képest a legerősebb növekedést Horvátországban figyelték meg (-37 százalék). Az ország a szezonon kívüli időszakra is ki tudta terjeszteni kiemelkedő teljesítményét, és szeptemberben 1,9 millió turistát fogadott. Ezzel szemben a Cseh Köztársaságban (-94 százalék) volt a legnagyobb visszaesés, mivel a szigorú Covid-19 intézkedéseket egész évre kiterjesztették.
A július-szeptemberi adatok alapján a kutatásban részt vevő összes európai úti cél szállodai kihasználtsága magasabb volt ezen a nyáron, mint 2020-ban. Több desztináció 70 százalékot is megközelítő kihasználtságról számolt be, köztük Szlovénia, az Egyesült Királyság, Monaco és Törökország.

Az ETC a hosszú távú utazók hiányát is megfigyelte: az Európába irányuló amerikai érkezések a jelentett célállomások egyharmadánál 90 százalékkal maradtak el a 2019-es szintektől.

A kínai nyaralók hiánya szintén erősen érezhető volt Európa-szerte, mivel valamennyi, a kutatásban részt vevő úti cél esetében 90 százalék feletti csökkenés volt tapasztalható a kínai érkezésekben 2019-hez képest. Ez a Kínában bevezetett szigorú karantén-kötelezettségnek is köszönhető.

Összességében az Európába érkező nemzetközi turisták száma az előrejelzések szerint 2021 végére 60 százalékkal marad majd el a 2019-es számoktól, miközben számos más tényező nehezíti majd az európai turizmus fellendülését.

Ezek közé tartoznak a folyamatosan változó, nem egységes Covid-19 korlátozások, az újabb járványhullámok és az európai úti célok között eltérően alkalmazott színkódos utazási rendszer körüli zűrzavar.

Ezenkívül az EMA által nem elismert vakcinák elfogadása továbbra is hatással lehet a hosszú távú nemzetközi utazásoktól nagymértékben függő úti célokra.