Európában lát fejlődési potenciált az easyJet

Forrás: MTI

 2015. november 10. 14:36

Az easyJet nem törekszik hosszútávú járatok indítására, mert üzleti modellje az Európán belüli utazásokra alapul, és ezen a piacon is lát még fejlődési potenciált. A diszkont-légitársaság meghíváson alapuló törzsutas-programot indít és frissíti formaruháit.

Az easyJet húsz évvel ezelőtt, 1995-ben szállt fel először, ennek alkalmából jelentette be Carolyn McCall vezérigazgató a változásokat az angol diszkont-légitársaság lutoni bázisán. Elmondása szerint az új formaruhát 2016 elején vezetik be, a törzsutasprogramban pedig egyebek mellett ingyenesen lehet majd megváltoztatni a foglalási adatokat.

A születésnap alkalmából bemutattak egy Airbus A320-ast is, amelynek speciális festése van: a partner ügynökségek honlapjaira feltöltött easyJetes utazások fotóiból több ezret festettek a gép törzsére.

Carolyn McCall felidézte, első járatuk Londonból Glasgow-ba tartott egy bérelt Boeing 737-200-assal, az első nemzetközi járatuk Amsterdamba közlekedett 1996-ban. 2005-ben vették át századik gépüket, 2010-re pedig az Egyesült Királyság legnagyobb légitársasága lett az easyJet. Húsz évvel ezelőtt egy bázissal indultak, ma már 26 van, 2 útvonallal indítottak, jelenleg 788-at üzemeltetnek és 31 országba repülnek.

Hangsúlyozta, hogy az uniós légiközlekedési piac liberalizációja nélkül nem tudtak volna ekkora mértékben fejlődni: 70 százalékkal több útvonal van most, mint akkor, az árak pedig 40 százalékkal csökkentek. Most évente 68 millióan utaznak velük, 242 Airbus A320-as családba tartozó gépet üzemeltetnek és 137 repülőtérre közlekednek.

Az egyiptomi helyzettel kapcsolatban, kérdésre válaszolva, azt mondta, álláspontja szerint a kormányok kötelessége a repülőterek biztonságát garantálni és ők azok, akik megmondhatják, hogy biztonságos-e az adott légikikötő. Jelezte, hogy novemberig felfüggesztették a Sharm el Sejk-i járataikat.