Európai Bíróság előtt az 5Kontinens-ügy

 2013. július 31. 16:13

Az Európai Bíróságtól kér jogértelmezést a Fővárosi Ítélőtábla az 5Kontinens Utazási Iroda utasai által indított, jelenleg már csak a Magyar Állam ellen folyó perben. Az EUB ítélete a jövő év végére várható.

A 2009-ben csődbe jutott 5Kontinens Utazási Iroda 35 károsult utasa által indított és most már csak a Magyar Állam, mint alperes ellen folyamatban lévő perben a Fővárosi Ítélőtábla július 12-én meghozott végzésében úgy döntött, hogy a pert felfüggeszti, és előzetes döntéshozatali eljárás keretében az Európai Bíróságtól kér jogértelmezést azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Állam megfelelően ültette-e át a szervezett utazásokról szóló 90/314/EGK Irányelv 7. cikkét az utazásszervező és –közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendeletbe.

Az utasok eredetileg az 5Kontinenssel szerződött QBE biztosító ellen indítottak keresetet, ezután terjesztették ki azt a Magyar Államra is. A biztosító ellen az volt a kereset jogalapja, hogy a felperesek – mivel az iroda 40 millió forintos vagyoni biztosítéka csak arra nyújtott fedezetet – a befizetett előleg, ill. részvételi díj 22 százalékát kapták csak vissza. A Magyar Államra, mint másodrendű alperesre pedig arra hivatkozva terjesztették ki a keresetet, hogy az a 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet megalkotásakor nem megfelelően ültette át a 90/314/EGK Irányelv 7. cikkét, amely szerintük kimondja, hogy az utasoknak az utaztató csődje esetén joguk van a teljes befizetett összegre.

A Fővárosi Bíróság első fokon elutasította a keresetet, mire a felperesek fellebbezést nyújtottak be a Fővárosi Ítélőtáblához. Az Ítélőtábla megállapította, hogy a perben előzetesen érintett felek, azaz az 5Kontinens utazásszervező, illetve a vele szerződött QBE biztosító a jogszabálynak megfelelően jártak el, ennek ellenére az utasok, azaz a felperesek csak a befizetett pénzük töredékét kapták vissza. Emiatt az Ítélőtábla kétségét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az állam megfelelően ültette át az irányelv rendelkezéseit – mondta el lapunknak dr. Salamon András, a felperesek ügyvédje.

Az Ítélőtábla megküldte a peres iratokat az Európai Bíróságnak. Az EUB eljárási szabályai szerint a befogadási eljárás 3 hónapon belül lezárul, azaz októberben várható, hogy a feltett kérdéseket az EUB saját számmal együtt közzéteszi az Unió hivatalos lapjában.

Ezután következik a felek meghallgatása az EUB székhelyén, Luxembourgban és a főtanácsnok véleményének közzététele. Az ítélet, azaz a feltett kérdésekre adott válasz az ügyvéd szerint a jövő év végére várható. Az ítélet kötelező a magyar bíróság, azaz az Ítélőtábla számára.

Az ítélőtábla azt is megállapította a végzésében, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által képviselt Magyar Állam a többszöri felszólítás ellenére sem nyilatkozott, érdemi álláspontját nem fejtette ki.

Dr. Salamon András szerint most jött el annak az ideje, hogy azok az utasok, akiket a biztosítók a vagyoni biztosíték elégtelen volta miatt nem tudtak teljesen kártalanítani – lásd pl. Aeroviva-csőd -, az elévülés bekövetkezte előtt követeljék a vissza nem fizetett összegeket. Ez persze csak akkor éri meg, ha az 5Kontinens utasaihoz hasonlóan többen összeállnak és úgy nyújtják be a keresetet.