Európai Bíróság: nem volt jogszerű a Lufthansa állami támogatásának jóváhagyása

Forrás: turizmus.com

 2023. május 10. 16:15

Az Európai Unió Bírósága megsemmisítette az Európai Bizottság három évvel ezelőtti határozatát, amellyel jóváhagyta a Lufthansa hatmilliárd eurós állami támogatását.

Az Európai Unió Bírósága szerint az Európai Bizottság nem hagyhatta volna jóvá a német szövetségi kormány Lufthansának nyújtott milliárdos támogatását a pandémia alatt. A bíróság megsemmisítette az Európai Bizottság jóváhagyását. Az ítéletet szerdán jelentették be a luxembourgi bírák – írja az aero.de.

A világjárvány miatt bevezetett utazási korlátozások három évvel ezelőtt csaknem a padlóra küldték a német légitársaságot. A mintegy 138 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalatnál munkahelyek tízezrei kerültek veszélybe. Emiatt a német szövetségi kormány 2020 tavaszán milliárdos segélycsomaggal támogatta meg a társaságot. Cserébe a Lufthansa kötelezte magát arra, hogy a versenytorzítás elkerülése érdekében többek között lemond frankfurti és müncheni le- és felszállási jogokról a versenytársak javára.

A mentőterv azt irányozta elő, hogy az állami gazdaságvédelmi alap tőkeemelés keretében részvényeket jegyez, hogy 20 százalékos részesedést szerezzen a légitársaság alaptőkéjében. Emellett 5,7 milliárd euróig terjedő csendes betétek és hárommilliárd eurós hitelkeret szerepelt a tervek között. Ez utóbbit nem kötötték feltételekhez, és elvileg már korábban jóváhagyták.

A Berlin-Brandenburg repülőtéren veszteglő Lufthansa-gépek 2020 augusztusában

Fotó: 123rf.com

Az Európai Bizottság 2020 júniusában jóváhagyta a hatmilliárd eurós támogatást. E döntés ellen tiltakoztak a Lufthansa versenytársai, a Ryanair és a Condor.

A bírák részben igazat adtak a felpereseknek. Álláspontjuk szerint az Európai Bizottság több hibát is elkövetett a jóváhagyás mérlegelése során. Egyrészt tévesen feltételezte, hogy a Lufthansa a piacról nem tudná előteremteni a szükséges pénzügyi eszközöket. Ezenkívül tévesen ítélte meg a Lufthansa jelentős piaci erejét egyes repülőtereken. Ennek folytán a vállalatra rótt kötelezettségek nem biztosították megfelelően a hatékony piaci versenyt.

A Ryanair közleményében úgy értékelte az ítéletet, hogy az „a tisztességes verseny és a fogyasztók diadala az egész EU-ban”.

A Lufthansa első reagálása az ítéletre az volt, hogy a támogatást már visszafizette, és a társaság stabilizálása teljes mértékben befejeződött. Közlésük szerint az ítélet kielemzése után döntenek a további lépésekről. Az ítélet ellen az Európai Unió Bíróságánál lehet fellebbezni.