Európai bírósági határozat a csomag részét képező repülőjegyről

Forrás: fvw.de

 2019. július 14. 14:20

Az utazási csomagot vásároló utasok a repülőjárat törlése esetén csak az utazásszervezőtől kérhetik a befizetett összegek visszatérítését, még akkor is, ha az csődbe ment – mondta ki egy ügyben az Európai Bíróság.

A C-163/18. számú ügyben 2019. július 10-én hozott ítélet értelmében, amennyiben az utasnak az EU utazási csomagokról szóló irányelve alapján joga van az utazásszervezőjétől követelni a repülőjegye árának visszatérítését, még abban az esetben sincs lehetősége kérni a repülőjegy árának a légi fuvarozó által történő megtérítését, ha azt az utazásszervező a fizetésképtelensége miatt nem tudja visszatéríteni, és annak biztosítékáról sem gondoskodott.

Az Európai Unió Bírósága konkrétan egy hollandiai eset kapcsán hozta ezt a határozatot. A felperesek Korfuba foglaltak le és fizettek ki egy utazási csomagot. A járatot megfelelő töltöttség híján néhány nappal az utazás előtt törölték. Az utazásszervező nem sokkal ezután csődbe ment, és nem fizette vissza az utasoknak a befizetett pénzt. Az utasok erre a légitársaságtól, az Aegean Airlinestól követelték a repülőjegy árának visszafizetését.

A csomag részét képező repülőjegy árát csak az utazásszervezőtől lehet követelni a határozat szerint

Fotó: Pixabay

Jogilag az EU-csomagirányelv szerinti jogosultságok és a légi utasok jogairól szóló EU-rendelet alapján megillető jogok szétválasztásáról van szó. A mindkét jogszabály által biztosított jogok a befizetett összegek visszafizetésére a határozat szerint nem halmozhatók.

Az, hogy egy utazásszervező a csődje miatt nincs abban a helyzetben, hogy visszafizesse az utasnak a befizetett pénzt, a bírók szerint nem fordulhat elő. A csomagirányelv szerint az utazásszervezőnek csőd esetén is rendelkeznie kell megfelelő biztosítékkal, ennek biztosítása az adott EU-tagállam feladata. Ha ez nem történt meg, az utasok az adott államot perelhetik kártalanításért.