Európai biztonsági buszprotokoll kidolgozását javasolja Ujhelyi István

Forrás: MTI

 2017. január 31. 17:22

A nemzetközi utasforgalomban közlekedő buszokra kötelező érvényű, egységes európai biztonsági protokoll kidolgozását javasolta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Ujhelyi István az Európai Parlament közlekedés és turizmus bizottságának alelnökeként kedden Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a szakmai szervezetek, iskolák és busztársaságok mellett a szakpolitikai csoportoknak is le kell vonniuk az olaszországi Verona mellett egy magyar autóbusszal történt tragédia tanulságait.

Véleménye szerint nem szabad túlzott szabályozással, bürokratikus lépésekkel életszerűtlen lépéseket hozni. Ehelyett annak megvizsgálását javasolta, hogy miként lehet az európai közlekedés biztonsága érdekében együttműködő partnereket találni a szakmai szervezetekkel.

Javaslata szerint a nemzetközi utasforgalomban közlekedő buszokra olyan szabályozást kell dolgozni, amely segíthet a tragédiával járó balesetek számának minimálisra csökkentésében. A képviselő ezzel kapcsolatban egy, a légiközlekedésben már megszokott, életmentő bemutatót tartana szükségesnek, amelyben a biztonsági övek helyes használatát, a menekülő útvonalak ismertetését, a poroltókészülékek pontos helyét, illetve a vészkijáratot biztosító ablaktörő kalapács használatát ismertetik.

Az egységes biztonsági protokoll bevezetéséig is, valamennyi buszos társaságnak nagyobb figyelmet kell szentelnie a már érvényben lévő biztonsági előírások betartására, a biztonsági, életmentésre alkalmas eszközök meglétének és üzemképességének ellenőrzésére – tette hozzá a képviselő.

Kapcsolódó cikkek

Ismét itt a VelencE-busz!

2016. december 06.