Frissült az EU légitársasági feketelistája

Forrás: turizmus.com

 2023. december 11. 10:24

Az Európai Unió aktualizált repülésbiztonsági feketelistája alapján összesen 129 légitársaság gépei nem közlekedhetnek az európai légtérben, két társaság gépei pedig csak meghatározott feltételekkel repülhetnek be oda.

Az Európai Bizottság frissítette légitársasági feketelistáját. A listán azok a légitársaságok szerepelnek, amelyekre az Európai Unióban működési tilalom vagy korlátozás érvényes, mivel az adott társaságok vagy országaik légiközlekedési felügyelete nem felelnek meg a nemzetközi repülésbiztonsági előírásoknak.

Az EU közleménye szerint fenntartják a Nepálban bejegyzett légi fuvarozókra vonatkozó tilalmat, mivel az illetékes szakértők az országba tett szeptemberi értékelő látogatás során továbbra is hiányosságokat tapasztaltak. Az EU repülésbiztonsági bizottságának ülésén ugyanakkor elismerték a nepáli polgári légiközlekedési hatóság proaktív elkötelezettségét és a repülésbiztonsági felügyeleti kapacitás javítására irányuló erőfeszítéseit.

Az aktualizált repülésbiztonsági feketelista alapján összesen 129 légitársaság gépei nem közlekedhetnek az Európai Unió légterében. Ezek közül 101 – 15 országban engedélyezett – társaságot az érintett országok elégtelen biztonsági felügyelete miatt zárták ki az európai légi forgalomból.

A Nepálban bejegyzett légi fuvarozók sem közlekedhetnek az EU légterében

Fotó: 123rf.com

22, oroszországi engedéllyel rendelkező légitársaság, valamint hat másik cég – az Air Zimbabwe (Zimbabwe), az Avior Airlines (Venezuela), a Blue Wing Airlines (Suriname), az Iran Aseman Airlines (Irán), a Fly Baghdad (Irak) és az Iraqi Airways (Irak) – súlyos biztonsági hiányosságok miatt kerültek fel a feketelistára.

Két további légitársaságra – Iran Air (Irán) és Air Koryo (Észak-Korea) – korlátozások érvényesek, és csak meghatározott típusú repülőgépekkel repülhetnek az Európai Unióba – írja az aerotelegraph.com.