Európán belül utazik idén a földrész turistáinak túlnyomó többsége

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. július 20. 16:39

Az uniós zöld útlevél július elsejei bevezetése és az oltási kampányok előrehaladása ad némi reményt az európai turizmus nyári fellendülésére, a szakértők szerint ugyanakkor az utazások 80%-a kontinensen belüli lesz az idén.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) európai utazási trendekről szóló legfrissebb negyedéves jelentése szerint az utazási kereslet jelentős mértékben fog nőni 2021. második felében, ugyanakkor a nemzetközi érkezések száma 49%-kal el fog még mindig maradni a járvány előtti adatoktól.

A jelentés megjegyzi, hogy az európai turisztikai ágazat számára létfontosságú, hogy erős legyen a nyári forgalom, mivel az év első felében gyenge volt a kereslet, az első negyedév során még a 2020-as első negyedévhez képest is 83%-os volt a visszaesés a nemzetközi turistaérkezések terén. Ugyanakkor a Covid-19 Delta variánsának gyors előretörése beárnyékolja a jövőre vonatkozó optimista jóslatokat is.

Európán belül utazik idén a földrész lakóinak többsége

Fotó: 123rf.com

Luís Araújo, az ETC elnöke hisz abban, hogy lehetséges idén nyáron a biztonságos utazás.

A 2021-es év pedig katasztrofálisan indult Európában: ötből három desztináció esetében a nemzetközi turistaérkezések számának visszaesése 80% fölötti volt az év első öt hónapja során.

Európai desztinációk külföldi vendégforgalma 2021. I-V. hó

Fotó: ETC

A legkomolyabb mínuszt Ausztria könyvelhette el, ahová ekkor 97%-kal kevesebb külföldi érkezett. Ezzel szemben Horvátország nemhogy veszített volna, hanem még növelni is tudta a külföldi látogatók számát, 23%-kal, miután a lehető leggyorsabban megnyitották a határokat a védett turisták előtt.

Az ETC előrejelzése szerint a járványhelyzet javulásával párhuzamosan erősödni fog a második félévben az utazási kedv Európában, a kormányok pedig feloldják a korlátozások jelentős részét.

Az utazások jelentős része Európán belül realizálódik majd, a földrészen belüli utak részaránya a 2019-es 77%-ról 83%-ra fog nőni az előrejelzés szerint.

AZ ETC adatai szerint az oltással rendelkező európai polgárok 54%-a tervez utazást idén nyárra. Az utazások túlnyomó többsége Európán belüli úti célt érint, míg a távolabbi desztinációk esetén sokkal lassan felépülés várható.

Miközben a belföldi és Európán belüli utazási piac 2022-ben, illetve 2023-ban érheti el a 2019-es szintet, a távolabbi küldőpiacokról származó forgalom 2025 előtt nem fog helyreállni teljesen a jelentés szerint.

A különböző utazási szegmensek eltérő tempóban fognak regenerálódni

Fotó: ETC

Az USA küldőpiaca jelentheti a legkomolyabb forrást az európai turizmus számára a következő évek során - írja a corporatetravelcommunity.com.

Miután Izland, Horvátország és Görögország bejelentette, hogy tárt karokkal várja a beoltott amerikai turistákat, idén májusban a ForwardKeys adatai szerint már 0,5%-kal több repülőjegyet állítottak ki Horvátországba az USA-ban, mint 2019-ben. Izlandra 22,7%-kal több repülőjegyet vásároltak, és a görög jegyek iránti kereslet is csupán 10%-kal maradt el a 2019-estől.

Kapcsolódó cikkek

ETC közgyűlés Budapesten

2017. június 12.