Keresik az Év Kerékpárútját, bárki jelölheti kedvenc útvonalát

Forrás: turizmus.com

 2021. március 22. 10:22

A második alkalommal meghirdetett pályázat célja, hogy minél többen ismerjék meg az ország legszebb, legjobban kialakított kerékpárútjait, és ennek köszönhetően sokan kedvet kapjanak a bringázáshoz. A pályázatra bárki jelölheti a kedvenc útvonalait április 4-ig.

A pályázat során olyan, legfeljebb 10-15 km hosszú kerékpárút-szakasz jelölhető, amelyeken megszakítás nélkül lehet végigbiciklizni. Tovább emeli az útvonal értékét, ha szép tájon, izgalmas látnivalók mellett vezet. Az Év Kerékpárútja pályázatra érkezett jelölések közül szakmai zsűri alakítja majd ki a döntősök sorát, melyekre április 30. és május 10. között az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lehet szavazni. A végső nyertest, és ezáltal az Év Kerékpárútja címet a közönség szavazatai fogják eldönteni.

A végeredményt az elmúlt évhez hasonlóan május 11-én, A Közlekedési Kultúra Napján fogják kihirdetni a szervezők (KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, Aktív Magyarország, Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, Magyar Közút Nonprofit Zrt., Magyar Kerékpárosklub). A nyertes úton ezt követően táblát avatnak, illetve kisfilm is készül az érintett útszakaszról.

2020-ban a Tata és Tatabánya között vezető Által-ér völgyi bringaút lett az Év Kerékpárútja

Fotó: Aktív Magyarország

A közönségszavazás alapján 2020-ban a Tata és Tatabánya között vezető Által-ér völgyi kerékpárút lett az év legjobbja. Az autóforgalomtól távol vezető kerékpárúton kanyarogva az Által-ér ívei, a Gerecse és a Vértes látványa teszik teljessé az élményt. A Turul-sziklával, a vértesszőlősi Samuval és a tatai várral kiegészíthető a kirándulás. Aki ennyivel sem éri be az eltekerhet Dunaalmásig, ahol a folyóval ékesített panoráma várja.

Az alábbi kisfilm ízelítőt ad az útvonal látnivalóiból.

 

Az Év Kerékpárútja pályázat részletei az aktivmagyarorszag.hu oldalon olvashatók.