Év végi ünnepi forgalom a MÁV és Volán járatain

Forrás: MTI

 2022. december 20. 14:59

Karácsonykor, majd szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról.

A közlemény szerint a MÁV-Start vonatai december 24-én a szombatra, december 25-én az ünnepnapra, december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint közlekednek majd. Szilveszterkor és jövő év elején sem változik a naptári naphoz képest a vasúti közlekedési rend, azaz 30-án pénteki, 31-én szombati, Újév napján vasárnapi, január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

 

A közlemény szerint a budapesti elővárosi vonalak többségén feloldják a karácsony és Újév között korábban alkalmazott közlekedési korlátozások jelentős részét, és a személy- és gyorsított vonatok az ünnepi időszakra eső munkahéten is sűrű kiszolgálást biztosítanak.

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok - MÁV-Start, Volánbusz, MÁV-HÉV - az ünnepekhez igazították járataik közlekedési rendjét

Fotó: MÁV

Mint írták, a MÁV-Start a december 22-től január 2-ig terjedő ünnepi időszakban a frekventált napokon az InterCityk esetében az IC+ 1. osztályú és bisztrókocsi mellé a legforgalmasabb vonatokhoz még egy 1. osztályú kocsit kapcsol, továbbá a 2. osztályú vonatrészeket is megerősítik, járatonként 1-5 többlet kocsival közlekednek.

Közölték azt is, hogy karácsonykor, majd szilveszterkor és Újévkor várhatóan sokan kelnek útra vonattal és busszal is, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket.

 

A Volánnál is változik a közlekedési rend

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 21-én a munkanapon, 22-én és 23-án a tanítási szünetes munkanapon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste a szabadnapi menetrendnek megfelelően indulnak az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint indulnak a buszok. Karácsonytól Újévig számos járat nem közlekedik. December 27-30. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a buszok - ismertette a Volánbusz.

 

Szilveszterkor éjszaka is járnak a HÉV-ek

December 22-én és 23-án a HÉV-járatok a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek. December 24-én napközben a HÉV a szombati menetrend szerint jár. A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV vonalán 16 óra után is biztosítják az utazási lehetőséget. A december 31-ről január 1-jére virradó éjszakán valamennyi HÉV-vonalon biztosított az éjszakai eljutás - áll a közleményben.