Évekbe telhet a légiutas-forgalom helyreállása

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 07. 15:31

Tavasszal a legtöbb légügyi szakértő úgy vélte, hogy 2023 előtt a légiutas-forgalom nagysága nem éri el a 2019-es szintet. Azóta viszont már látszik, hogy tovább fog tartani a krízishelyzet a karanténszabályok folyamatos meghosszabbítása miatt.

A jelenlegi előrejelzések szerint a nemzetközi útvonalakon 2024 előtt nem várható, hogy a forgalom eléri a 2019-es szintet. A jelentős belföldi forgalmat bonyolító országokban ellenben már 2023-ban elérhetik a válság előtti szintet – írja friss elemzésében az ACI, a Repülőterek Nemzetközi Szövetsége, megerősítve ezzel az IATA július végi prognózisát.

Míg 2020 második negyedéve volt az iparág valaha átélt legrosszabb időszaka, amikor a forgalom közel 90%-kal csökkent, a harmadik és a negyedik negyedévben már részleges fellendülésre lehet számítani. A járvány előtti előrejelzésekhez képest a harmadik negyedév során a globális személyforgalom visszaesése 70%-os lehet, a negyedikben pedig körülbelül 50%-os. Így 2020 egészére nézve 60%-os lehet a visszaesés.

Háromféle forgatókönyv a személyforgalom várható alakulásáról

Fotó: ACI

 

Ugyanakkor az ágazat jövőjét illetően még rengeteg a bizonytalanság. A tömegesen beadható vakcina esetleges sikeres bevezetése jelentősen javítaná a kilátásokat. Ugyanakkor nem lehet kizárni egy második, még nagyobb globális hullám kitörését, ami további légitársasági csődökkel és mélyülő gazdasági válsággal járna.

Ezt a bizonytalanságot ábrázolja a 4. ábra, háromféle forgatókönyv megjelenítésével. Szerencsés esetben a forgalom decemberre eléri a korábbi előrejelzés 60%-át, ezzel szemben a legrosszabb esetben annak csak a 27%-át fogja elérni.

A legvalószínűbb a harmadik, a középső forgatókönyv, ebben az esetben az utasszám decemberben a korábban jelzettnek az 56%-a lesz.

Az egész évre vonatkozóan a különböző előrejelzések szerint a forgalom a korábban vártnak csak a 34-42%-át fogja elérni.

A jelenlegi előrejelzések szerint a nemzetközi útvonalakon 2024 előtt nem várható, hogy a forgalom eléri a 2019-es szintet.

Egyre valószínűbb, hogy 2024-ig eltart a válságból való kilábalás

Fotó: ACI

A jelentős belföldi forgalmat bonyolító országokban ellenben már 2023-ban elérhetik a válság előtti szintet - állapítja meg az elemzés.

Nyitókép: 123rf.com