Évekig nem lesz látogatható a Pergamon-oltár Berlinben

Forrás: MTI

 2014. augusztus 25. 18:53

Restaurálás miatt előreláthatólag öt évig nem lesz látogatható a híres Pergamon-oltár Berlinben; a Pergamon Múzeum és műkincseinek felújítása más látványosságokat is érint.

A múzeumban 2013-ban kezdődtek meg a renoválási munkálatok, amelyek következő lépéseként szeptember 28-án lezárják a Kr. e. 2. században a kis-ázsiai partvidéken fekvő Pergamonban épült, gigantikus oltárnak otthont adó termet is, hogy kijavíthassák az antik építmény sérüléseit. A terem legközelebb 2020-ban nyílhat meg a nagyközönség előtt - olvasható a múzeum honlapján.

Az újabb lezárások az épület északi szárnyát és a hellenisztikus művek tárlatát is érintik, a múzeum déli szárnya azonban továbbra is nyitva áll, így a leghíresebb látványosságok közül látogatható lesz többek között a babiloni Istár-kapu és a milétoszi piackapu, valamint az iszlám gyűjtemény is. A déli szárny felújítása a tervek szerint 2019-2020-tól 2025-2026-ig zajlik majd.

Az 1910 és 1930 között épült berlini Pergamon Múzeum a német főváros egyik legfőbb kulturális helyszíne, amely évente 1,2-1,3 millió látogatót vonz. A berlini Múzeum-szigeten lévő intézmény jelenleg magában foglal egy antik gyűjteményt, egy elő-ázsiai múzeumot és egy iszlám művészeti múzeumot.
A törökországi Pergamon és többrétegű kulturális tája idén nyáron került fel az UNESCO világörökségi listájára.