Évet értékelt Guller Zoltán

Forrás: MTI

 2017. január 15. 11:11

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója január 15-én, vasárnap találkozott a média képviselőivel.

Az elsősorban a nagyközönségi médiára hangszerelt évértékelőn Princzinger Péter általános-, valamint Gajda Tibor stratégiai- és szakmai vezérigazgató helyettes foglalt még helyet Guller Zoltán mellett, a Hotel Moments konferenciatermében.

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a január-októberi időszakban a vendégek és a vendégéjszakák száma is 6 százalékkal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest, a kereskedelmi szállásdíjbevételek 10 százalékkal bővültek, a szálláshelyek összes bevétele pedig 8 százalékkal növekedett egy év alatt.

A vezérigazgató megfogalmazása szerint okkal feltételezhető, hogy a tavalyi, teljes év még a 2015-ös turisztikai rekorderedményeket is felülteljesíti. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a turizmus nem csupán vendégéjszakákról és a szálláshelyekről szól, fejleszteni kell a kulturális programokat, sportrendezvényeket, a gyógyhelyeket is. A Magyar Turisztikai Ügynökség célja a magyarországi turizmus lehetőségeinek kiaknázása és fejlődési ütemének gyorsítása.

Guller Zoltán fontos szakmai változásnak nevezte, hogy az Országgyűlés döntése értelmében a jövőben a turisztikai fejlesztések immáron nem termék-, hanem desztinációalapúak, ennek eredményeként a "szigetszerű" korszerűsítések helyett teljes körű megújulások várhatók.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a kormány eddig három térséget nyilvánított kiemelt turisztikai desztinációnak: a balatoni térség fejlesztésére mintegy 365 milliárd forint magyar és uniós forrás jut, Sopron és a Fertő táj megújulására pedig mintegy 60 milliárd forint. A harmadik térségre - Tokaj-Hegyalja - Nyírség - Felső-Tisza vidéke - fordítható összegről még nem született meg a kormányhatározat, ezért pontos számokat nem tudott mondani a vezérigazgató. Azt azonban elmondta, hogy a turisztikai ügynökség még az idén szeretné a kormány elé vinni a Budapest és agglomerációjának, valamint a Debrecen - Hortobágy a Felső-Tisza, Eger, Pécs, Villány, Békéscsaba, Sárvár és Kőszeg kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítására vonatkozó előterjesztéseket.

Guller Zoltán beszámolt arról is, hogy még 2017-ben kezdődik a családbarát turisztikai fejlesztési terv megvalósítása, illetve elkészül Magyarország 20 évre szóló turisztikai stratégiája, valamint elkezdődik az országmárka megújítása is.

Nemsokára kiírnak vissza nem térítendő szálláshely-fejlesztési pályázatot is, amelynek célja, hogy 5 éven belül az ország valamennyi szálláshelye egy kategóriát előrelépjen.

A vezérigazgató újságírói kérdésre az Airbnb-hálózatról azt mondta: az állam nem az online szerveződő szolgáltatás felszámolására, hanem a jogkövető működés biztosítására törekszik, s valamit biztosan kell lépni arra a helyzetre reagálva, hogy a rövid távú lakáskiadás elterjedése az albérleti árakat növeli, a szállodai szobaárakat viszont visszafogja.

A turisztikai ágazat egyéb, megoldandó kihívásai közé sorolta a turizmusban dolgozók itthon tartását, bérük emelését - ennek anyagi fedezetét Guller Zoltán egyebek mellett a vendéglátás áfájának idei és jövő évi mérséklésének tovagyűrűző hatásaitól, valamint a fejlesztések hatására megjelenő magasabb turisztikai bevételektől várja.