Évi 100 millió külföldi turistát vár ezentúl Franciaország

 2014. június 19. 16:48

A világ első turisztikai célpontjának számító Franciaország "következő célkitűzése" évi 100 millió külföldi turista fogadása - jelentette be csütörtökön Laurent Fabius francia külügy- és nemzetközi fejlesztési miniszter.

Franciaország 2012-ben 83 millió külföldi látogatóval állt a toplista élén.

A francia kormány a turisztika ágazat képviselőivel rendezett egyeztetés zárónapján mintegy harminc konkrét intézkedés bejelentésével "új lendületet ígért" a turizmus számára.

 

Ezek között szerepel Párizsban a turisztikailag frekventált helyeken az üzletek vasárnapi nyitva tartásának engedélyezése, a taxitranszfer árának egységesítése Európa jelenleg második legjelentősebb repülőterére, a Roissy - Charles de Gaulle-ra, valamint egy új közvetlen expresszjárat elindítása, amellyel a jelenlegi egy óra helyett húsz perc alatt ki lehet majd érni a belvárosból a repülőtérre.

Európa legjelentősebb pályaudvarát, a párizsi Gare du Nord-t, ahonnan Londonba indulnak az Eurostar, Brüsszelbe pedig a Thalys járatai, 2017-ig teljesen felújítják. A munkálatok még idén az Eurostar csarnokával fognak kezdődni, amely lesújtó képet mutat londoni párjához képest, a St Pancras pályaudvaron.

A francia kormány könnyíti a turistavízum igénylésének feltételeit, a turistahelyeken ingyenes wifi-szolgáltatást vezet be, valamint javítja a turisztikai szakmában dolgozók képzését.

"A turizmus a világon az elsőszámú ipar, a világ GDP-jének 12 százalékát adja és több mint 200 millió munkahelyet biztosít" - hangsúlyozta a francia külügyminiszter. Franciaországban azonban egyelőre a GDP-nek csak a hét százalékát jelenteni, ezen az arányon szeretne elsősorban javítani a kormány. Fabius szerint a turizmusban dolgozókat öt nagy területen érdemes mobilizálni: ezek pedig a gasztronómia, a borturizmus, a sport és hegyvidék, az ökoturizmus, valamint a kézművesipar vagy a luxusipar területén a "szakmai hozzáértés" és a városi turizmus.