Ezek a járatok indulnak a közeljövőben Ferihegyről

Forrás: turizmus.com

 2020. május 21. 07:40

A légi személyforgalom két hónapos leállása után fokozatosan újraindul az élet a Budapest Airporton is. A reptér segítségével összegyűjtöttük, mikor hová indulnak újra a járatok a következő hónapokban.

Az áprilisi mélypont után lassan újraindul az élet a ferihegyi repülőtéren. Mielőtt a részleteket ismertetnénk, érdemes felidézni, mekkora volt a visszaesés a reptér forgalmában az elmúlt időszakban.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének vezetője a társaság Facebook-oldalán közzétett levelében április elsején azt írta, tavaly ugyanezen a napon 154 járat indult Budapestről és 45 ezer utast kezeltek, ezzel szemben idén április elsején 20 indított járat volt és 521 utas fordult meg a repülőtéren. A tavalyi 72 helyett idén áprilisban 8 város volt érhető el, de ezek mindegyikén mentesítő, vagy áruszállító járat közlekedett.

Rolf Schnitzler azt is leírta posztjában, hogy a levél írásának időpontjában a repülőterek világszerte kongtak az ürességtől. Sokkolóak a számok: az IATA akkori előrejelzése szerint Európa a járvány idején légiközlekedési kapacitásainak 90%-át átmenetileg elveszíti; az európai repülőterek 14 milliárd eurós bevételkieséssel számoltak.

Felszállásra készen

Fotó: 123rf.com

A fenti tények tükrében örvendetes fejleményekről számolhatunk be: május második felétől fokozatosan egyre több légi járat indul újra Ferihegyről. Elsőként európai városok érhetők el újra, a távolabbi úti célok, például Sanghaj és Dubaj felé csak júliustól indulnak járatok. Az is tény ugyanakkor, hogy több járat indulása a határzárak és a karanténszabályok alakulásának függvénye.

Légitársaság

Várható újraindulás

Aegean

Lehetséges újraindulás júliustól Athénba

Air Fance

Júniustól heti átlag 3-4 járat Párizsba

British Airways

Június 16-tól újra indulhat (karantén intézkedések függvényében) heti 3-4 járat Londonba

Brussels Airlines

Június 16-tól heti 4 járat Brüsszelbe

 

China Eastern

Július közepétől újra indulhat a sanghaji járat, a határzárak függvényében

Emirates

Júliustól újra induló járat Dubajba

Eurowings

Május közepétől heti 2-3 járat Düsseldorfba
Júniustól heti 4 járat Stuttgartba

Finnair

Júliustól újra induló járat Helsinkibe

Jet2.com

Június 17-től heti 4 járat Manchesterbe és heti 2 járat Leedsbe

KLM

Napi járatok közlekednek Amszterdamba

LOT

Június közepétől újra induló járat Varsóba

Lufthansa

Június elejétől napi járat Frankfurtba, június közepétől heti 4 járat Münchenbe

Qatar Airways

Júniustól heti 3-4 járat Dohába (utazási korlátozásoktól függően)

Ryanair

Londonba heti 4 járat közlekedik, a többi járat várhatóan júliusban indul újra

 

Sunexpress

Június 21-től heti 1 járat Antalyába

Swiss Airlines

Júniustól heti 2 járat Zürichbe, június második felében elindulhat a heti 3. és 4. járat is

Wizz Air

Májustól : London Luton, Eindhoven, Marosvásárhely, Athén, Asztana, Birmingham, Barcelona, Bázel, Dortmund, Liverpool, Stockholm, Szarajevó, Berlin

Júniustól: Alghero, Alicante, Abu Dzabi, Bologna, Burgasz, Bari, Brüsszel, Korfu, Edinburgh, Göteborg, Glasgow, Baku, Hannover, Heraklion, Harkiv, Ibiza, Kijev, Reykjavík, Kutaiszi, Kazán, Larnaka, London-Gatwick, Lisszabon, Lviv, Madrid, Málta, Malaga, Malmö, Milánó, Moszkva, Nápoly, Nizza, Odessza, Porto, Párizs, Oslo, Palma de Mallorca, Pristina, Rodosz, Róma, Szkopje, Szófia, Szentpétervár, Tenerife, Thesszaloniki, Tirana, Tel-Aviv,  Varsó, Zákinthosz, Zaporizzsja