Ezek a legbiztonságosabb úti célok egyedül utazó nők számára

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 30. 16:28

Most, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével egyre többen kelnek újra útra, megnőtt az egyedül utazó nők száma is. Sok női utazó számára a biztonság a legfőbb kérdés az úti célok kiválasztásánál. Ebben segít a Bounce által összeállított lista a legbiztonságosabb desztinációkról.

Az egyedül utazó nők számára legbiztonságosabb országokat vizsgáló tanulmányt a Bounce készítette. A vállalat alkalmazása segít az utazóknak abban, hogy a világ minden táján le tudják adni a poggyászukat, amíg felfedeznek egy-egy várost.A kutatásban több mint 30 népszerű úti célt vizsgáltak meg világszerte, és nyolc tényező alapján rendezték őket sorba, például a nőkkel szembeni erőszak, valamint a nemek közötti egyenlőség tágabb értelemben vett mutatói alapján. A cél az volt, hogy meghatározzák a női utazók általános biztonsági szintjét egy tízes skálán és meghatározzák, melyek azok az országok, ahova bátran elutazhatnak egyedül is.

noiutazo_123rf

A Bounce listát készített az egyedül utazó nők számára legbiztonságosabb országokról

Fotó: 123rf.com

A Bounce által alkalmazott szempontok a következő voltak: az erőszakot tapasztalt nők aránya, gyilkosságok női áldozatainak aránya (100 ezer nőre vetítve), biztonsági index pontszám, azon nők százalékos aránya, akik biztonságban érzik magukat éjszaka egyedül sétálva, a nők elleni erőszakkal kapcsolatos attitűdök, a családon belüli erőszakra vonatkozó törvények, a nemek közötti különbség globális index pontszáma, általános biztonsági pontszám.Az eredmények alapján az egyedül utazó nők számára a legbiztonságosabb ország Írország, 7,88-as általános biztonsági pontszámmal. Az írországi utazást tervezők megnyugodhatnak: itt a legalacsonyabb azoknak a nőknek az aránya, akik szerint a nők elleni erőszak valaha is indokolt lehet – mindössze 1%. Írországban volt továbbá az egyik legalacsonyabb a férfiak által elkövetett erőszakot tapasztalt nők aránya, alacsony a gyilkosságok női áldozatainak száma, és az egyik legjobb globális nemek közötti egyenlőtlenségi index pontszámot is ez az ország érte el.A második helyen Ausztria végzett, 7,70-es általános biztonsági pontszámmal. Ausztriában viszonylag alacsony volt az erőszakot átélt nők aránya, míg a nők 79%-a nyilatkozott úgy, hogy biztonságban érzi magát, amikor éjszaka egyedül sétál hazafelé.

A bronzérmet Norvégia nyerte el: a 7,45-ös általános pontszámmal büszkélkedő skandináv országban volt a legalacsonyabb a 100 ezer nőre jutó női gyilkossági áldozatok száma, valamint a legmagasabb azon nők aránya, akik biztonságban érezték magukat éjszaka hazafelé sétálva (83%).

Magyarországot a vizsgált 34 ország közül a 29. helyre rangsorolták a fenti szempontok alapján.

Az egyedül utazó nők számára a 10 legbiztonságosabb ország:

  1. Írország (7,88)
  2. Ausztria (7,70)
  3. Norvégia (7,45)
  4. Szlovénia (7,19)
  5. Svájc (7,01)
  6. Spanyolország (6,97)
  7. Portugália (6,88)
  8. Kanada (6,67)
  9. Hollandia (6,15)
  10. Lengyelország (5,97).
solotravel

Az eredmények alapján az egyedül utazó nők számára a legbiztonságosabb ország Írország

Fotó: Bounce

A Bounce néhány olyan úti célt is kiemelt, amely nem tekinthető biztonságosnak a női utazók számára. A jelentésben szereplő 34 úti cél közül Kolumbia végzett az utolsó helyen, az ország a nyolc mérőszám mindegyikében rosszul teljesített. Costa Rica és az Egyesült Államok a második és a harmadik legkevésbé biztonságos országnak bizonyult a női utazók számára, de Chile és Törökország is a lista végén szerepelt.