Ezek a világ legforgalmasabb légi útvonalai

Forrás: statista

 2018. január 22. 10:17

A legtöbben valószínűleg a London-Párizs vagy a New York-Los Angeles útvonalra gondolnak, de tévednek.

Meglepő módon a legforgalmasabb légi útvonal egy dél-koreai sziget, Jeju és a főváros, Szöul között húzódik. A londoni székhelyű, légi forgalmi adatokat figyelő OAG 2017-ben összesen 64 991 indulást regisztrált Jeju és Szöul Gimpo repülőtere között, ami durván napi 178 járatot jelent.

Érdekes módon az útvonal a szabadidős turisták miatt népszerű elsősorban és nem az üzleti utazók miatt. Jeju a legnagyobb sziget a Koreai-félsziget közelében, amelyet "Dél-Korea Hawaii"-ának is neveznek.

Jeju szigete

Fotó: [pixabay]

A sziget annyira népszerű a dél-koreaiak körében, hogy Szöulból átlagosan 15 percenként indul oda egy repülőgép.  Globálisan egyébként a tíz legforgalmasabb légi útvonal belföldi. A második legnagyobb forgalmú útvonal Melbourne és Syndey között húzódik.

A 10 legforgalmasabb útvonal mindegyike belföldi

Ábra: statista

Tavaly 54 519 indulást regisztráltak a két ausztrál nagyváros között. Harmadik legfrekventáltabb a Mumbai és Delhi közötti légi kapcsolat 47 462 indulással. Az első észak-amerikai útvonal csak később következik: a Los Angeles és San Francisco közötti rövid utazás a hetedik legnépszerűbb a világon. A legkeresettebb nemzetközi útvonal a Hongkong és Tajpej közötti, ott tavaly 29 494 indulást regisztráltak.