Ezek az országok szenvedhetik meg legjobban az orosz és ukrán turisták hiányát

Forrás: turizmus.com

 2022. március 07. 15:26

Az ukrajnai háború következményei nagy valószínűséggel számos turisztikai célpont vendégforgalmát visszavetik majd. Minden bizonnyal Törökország turizmusa fogja a konfliktus hatásait leginkább megérezni, de Egyiptom és Ciprus is aggódik.

A háború nyomán megcsappanó vendégforgalommal elsősorban azok az országok számolhatnak, amelyek nagymértékben támaszkodnak az ukrán és orosz turistákra, de nagy a kitettségük azoknak az államoknak is, amelyek Vlagyimir Putyin invázióját követően az orosz föderáció szankcionálása mellett döntöttek – írja hírlevelében a VIMOSZ, majd számba is veszi a legérintettebb államokat.

 

Először Törökország érzi meg a háború hatását

Az első és valószínűleg legnyilvánvalóbb desztináció, amely a konfliktus hatásait meg fogja érezni, Törökország. Az orosz invázió előtt néhány nappal még optimisták voltak a török érdekeltek, és a turisztikai ágazatban a koronavírus-járvány előtti számok visszatérését várták. Most azonban úgy tűnik, hogy ezek a jóslatok elhamarkodottnak bizonyultak.

Bár a hatóságok nem aggódnak, a Török Utazási Irodák Szövetsége szerint az ukrajnai háború miatt az Oroszországból és Ukrajnából érkező foglalások gyakorlatilag "kikapcsoltak". A szakértők már most 1 millió turista elvesztésével számolnak Ukrajnából, és ezzel egyidejűleg az ország elkerülhetetlen gazdasági veszteségeivel. A legrosszabb forgatókönyv szerint azonban 4-5 millió turista elvesztése várható mind Oroszországból, mind Ukrajnából, ami 5 milliárd dollár bevételkiesést eredményez.

oroszukran2

Az orosz kiutazó turizmus 20 legkedveltebb úti célja a légi kapacitások alapján (2022. február 24. és augusztus 24. között), az élen Törökországgal. Kérdés, hogy ebből hány utazás realizálódik?

Fotó: Mabrian Travel Intelligence Forum

 

Egyiptomban már most feleannyi az orosz turista

Egyiptom is aggódik érintettsége miatt. "Ha a háború elkezdődik, akkor egyáltalán nem lesz turizmus" – jegyezte meg nem sokkal az invázió előtt a Meeting Point Egypt, egy orosz piacra összpontosító utazási cég vezérigazgatója. A további problémák között említette, hogy a turistajáratok nem tudnak felszállni Ukrajnából, légtere le van zárva a polgári repülés elől, és a biztosítótársaságok nem hajlandók biztosítani az Ukrajnából vagy Oroszországból érkező gépeket. (Friss fejlemény, hogy a két legnagyobb orosz légitársaság már bejelentette, leállítja nemzetközi járatait a szerk.)

A visszaesést a szállodatulajdonosok is megerősítették. Korábban hetente több mint 20 ezer orosz turista érkezett Sharm el-Sheikhre és Hurghadára, ez a szám azonban mostanra 10 ezerre csökkent. Törökországhoz hasonlóan Ukrajna és Oroszország is fontos forráspiac Egyiptom számára. Az előbbiek a második legkedveltebb úti céljuknak tartják, míg az orosz beáramlás a Sínai-félsziget felett 2015-ben lezuhant orosz utasszállító repülőgép óta folyamatosan növekedett.

 

A ciprusi turizmus is súlyos csapásra számíthat

Ciprus is turisztikai összeomlásra számíthat. A helyi média szerint a ciprusi hatóságok attól tartanak, hogy ha további uniós szankciókat fogadnak el, a tisztviselőknek fel kell lépniük a gazdag oroszokkal szemben, akik Cipruson tartják a pénzüket, és meg kell küzdeniük az ország számára alapvető fontosságú orosz turistaözön visszaesésével. "A turisztikai ágazat minden bizonnyal szenvedni fog, de a gazdaság egésze is. Minden attól függ majd, hogy milyen szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, és azok meddig tartanak" – nyilatkozta a turisztikai miniszterhelyettes.

Oroszország az Egyesült Királyság után a második legnagyobb turisztikai piac Cipruson. Az oroszok 2021-ben a teljes turistaforgalom 40%-át tették ki, sokuknak ingatlanja is van a szigeten.

Vajon ki fogja megtölteni a török tengerpart szállodáit?

Fotó: 123rf.com

Az olaszok, spanyolok és franciák is aggódnak

Az olaszországi szakértők is aggódnak az orosz invázió következményei miatt, mivel az oroszok a "sokat költők" közé tartoznak. Az orosz állampolgárok 2019-ben közel 1 milliárd eurót költöttek az országban, a milánói divathét az egyik legnépszerűbb esemény a körükben. Spanyolországban már most érződnek az invázió hatásai. Egy hét alatt 18 százalékkal csökkent a szállodai foglalások száma az országban a Mirai foglalási platform szerint. Bár az orosz látogatók az Ibériai-félszigetre érkező külföldi turistáknak csupán 1,5%-át teszik ki (évi 1,3 millió látogató), sokat költenek: az ebből származó bevétel a spanyolok számára mintegy 1,4 milliárd eurót tesz ki.

A francia Côte d'Azur valószínűleg szintén meg fogja érezni a háborút. A régió korábban szívesen fogadta az orosz látogatókat, különösen a nyári szezonban, amikor a szállodai vendégéjszakák 13%-át tették ki.

Az Európai Unió néhány más országa, bár kisebbek, mint például a Cseh Köztársaság, Litvánia és Lettország, felfüggesztette a vízumkiadást az orosz állampolgárok számára, ami de facto megállítja az Oroszországból érkező turisták beáramlását.