Ezek lesznek 2018 legfőbb utazási trendjei

Forrás: turizmus.com

 2018. január 07. 09:01

Az idei utazási trendeket többek között a technológia fejlődése és az új, egyedi élmények iránti vágyak alakítják az eTurboNews.com cikke szerint.

1. Üzleti utazások összekapcsolása szabadidős utakkal

Az üzleti utazások száma nő, az utazók pedig – kényelmi és időnyerési célból – egyre gyakrabban kapcsolják össze ezeket szabadidős útjaikkal. Emiatt az utazási irodák valószínűleg több olyan kéréssel találkoznak majd, amelyek ilyen szempontokat tartalmaznak – állítja a lap szakértője, az indiai Nirvana Travel társalapítója, Viren Batra.

2. Az egyedül utazó nők számának emelkedése

Miután a nők egyre inkább kilépnek a komfortzónájukból, és hajlandóak kísérletezni desztinációkkal, tapasztalatokkal és tevékenységekkel, ebben a célcsoportban jelentős növekedési potenciál van.

Egyre több nő utazik egyedül

Fotó: pixabay

3. Az élményalapú utazások előtérbe kerülése

Az idei utazások egyik legfontosabb motivációja az élményszerzés lesz. A mai utazók számára az utazás amúgy is döntően azokról az emberekről és tapasztalatokról szól, amelyekkel találkoznak, és ez a tendencia tovább erősödik az idén.

4. A kultúra mint motiváció előtérbe kerülése

Az utazók az élményszerzés mellett a meglátogatott ország kultúrájához is közelebb szeretnének kerülni. Emiatt népszerűbbé válnak a kiadó lakások és a butikszállodák, és az utazók jobban fognak érdeklődni a speciális fesztiválok, kulturális hotspotok és az egyedi tapasztalatok iránt.

5. Tovább nő a luxus iránti igény

Bár a luxusutazások mindig is jelentős szeletét tették ki az utazási piacnak, ez a szegmens még tovább erősödik 2018-ban. A repülőgépek luxus lakosztályai, a tematikus kiruccanások, spa vakációk, egzotikus úti célok és az egyedülálló élmények iránt tovább nő az igény, különösen, hogy a vásárlóerő is növekszik.

6. Technológiai fejlődés

A technológia fejlődése értelemszerűen az utazási ágazatra is hatással lesz. Gondoljunk pl. a foglalásokat, a helyi közlekedést és kommunikációt megkönnyítő, vagy az utazások személyre szabását támogató applikációkra.

7. Egyes piacok beérése

Egy további tendencia, hogy sok olyan úti cél, amely korábban a népszerűségi lista végén állt, elkezdett szép lassan előre araszolni, köszönhetően a gazdaság stabilizálódásának és az utazók örökös újdonságkeresési vágyának. Ezek között az úti célok között van Kína, Japán és Afrika.

8. Szokássá válnak a rövid kiruccanások

A hosszú vakációk mellett a hétvégi kiruccanások is egyre inkább szokássá válnak. Az utazók az otthonuk közelében keresnek néhány nap alatt felfedezhető helyeket, ahol gyorsan kipihenhetik a zsúfolt hétköznapokat.

9. Még népszerűbbek lesznek az otthoni nyaralások

A lakóhelyen töltött, rövid kirándulásokkal és a közelben elérhető szabadidős tevékenységekkel tarkított nyaralások is egyre népszerűbbek. Előnyük többek között abban van, hogy nem kell különösebb időt fordítani az utazásra és aggodalmaskodni az útiterv betartása miatt, ami nyugodtabb pihenést is biztosíthat.

10. A fenntartható turizmus erősödése

A társadalmi elszámoltathatóság igényének erősödésével és az utazók tudatosságának emelkedésével a fenntartható utazások egyre kevésbé számítanak rétegigénynek. A fenntartható utazás nemcsak az ökológiai lábnyomról szól, hanem a kulturális és természeti örökség támogatásáról és a helyi közösségek társadalmi és gazdasági előnyeinek szem előtt tartásáról is.

11. Az önkéntesség és a turizmus kombinálása

Az önkéntességgel kombinált turizmus is növekvő utazási trend. Ma már évente több mint 1,6 millió önkéntes utazik, főleg évet halasztó egyetemisták és olyan turisták, akik szakmájukat gyakorolva akarnak tenni egy másik – főleg fejlődő – országban élőkért.

12. Tovább nő a kalandok népszerűsége

Végül az is tendencia, hogy az utazók egyre kalandosabb kedvűek lesznek. Legyen szó szörfözésről, ejtőernyőzésről, bungee jumpingról, búvárkodásról, barlangászásról, kajakozásról vagy túrázásról, a kaland mára az utazási iparág egyik kulcsszavává vált.

Kapcsolódó cikkek

Éttermi trendek
2018-ban

2018. január 02.

Utazási trendek 2018-ra

2017. november 22.