Ezekbe az országokba megy a legtöbb turista az EU-ban

Forrás: MTI

 2017. május 09. 17:11

Spanyol-, Olasz- és Franciaország voltak 2015-ben a legnépszerűbbek a turisták körében az EU-ban, hazánk csak a mezőny második felében szerepel – derül ki az Eurostat 2015-re vonatkozó, most közzétett adataiból.

Tavalyelőtt csaknem 270 millió vendégéjszakát töltöttek külföldi utazók Spanyolországban, ezzel a dél-európai ország az első az unióban, jócskán megelőzve a második legnépszerűbb Olaszországot (192,6 millió vendégéjszaka), Franciaországot (130,5 millió vendégéjszaka), az Egyesült Királyságot (118 millió vendégéjszaka), valamint az ötödik helyre került Ausztriát (80,3 millió vendégéjszaka). Az idén turisztikai rekordévre számító Görögország 78,2 millió vendégéjszakával Németország (78,8 millió) mögött a hetedik helyre került a rangsorban – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2015-re vonatkozó adataiból.

Az adatok alapján a vendégéjszakák több mint felét (56,2 százalékát) a legnépszerűbb négy országban töltötték a turisták.

Spanyolország a legnépszerűbb úti cél az EU-ban

Fotó: Wikimedia Commons

A legkevesebb vendégéjszakát Luxemburgban (2,7 milliót), Lettországban (2,9 milliót), Litvániában (3 milliót) és Észtországban (3,8 milliót) regisztrálták 2015-ben. Magyarország Írország és Bulgária mögött a 17. helyre került a rangsorban.

Az EU-n kívül a legnépszerűbb ország Törökország volt 2015-ben az Eurostat adatai alapján 96,4 millió vendégéjszakával. Svájcban mindössze 22 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Portugália csodái

Portugália egyik legszebb tartománya az ország déli végében található Algarve. A szomszédos Andalúzia kulturális hatásai itt is érvényesülnek, de az óceánpart és a mediterrán éghajlat nagyon kellemes elegye vonzó utazási célponttá teszik Algarve régióját.
Részletek >>

Az egyes országok népességszámának figyelembevételével készült rangsorban az EU legnépszerűbb turisztikai desztinációja Málta, Horvátország, Ciprus, valamint Ausztria volt 2015-ben.

A nemzetközi üzleti és szabadidős turizmus súlya a GDP-n belül a legjelentősebb Horvátországban (18,1 százalék), Máltán (13,4 százalék) és Cipruson (12,7 százalék) volt.