Ezeken a helyeken vakációznának idén a magyarok

Forrás: turizmus.com

 2020. június 07. 17:43

A népszerű helyszínek mellett hazánk rejtett turisztikai kincsei is feltörekvőben vannak, derül ki a Lounge Group e heti elemzéséből, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség részére készített a magyarok utazási terveiről. Külföldi úti cél is szóba jöhet, ha elég biztonságos.

Mostanra kevesebben tartanak attól, hogy betervezett nyaralásuk meghiúsulhat. A kutatási adatok szerint eltérő, ki mennyire hamar kelne útra: a fővárosban élők a járványhelyzet elmúltát követően azonnal, míg a vidéki régiók közül az észak-magyarországiak tervezik a legkorábbi nyaralást, pár hónapon belül.

Nyár elejére a rövid, egynapos belföldi kirándulások kerülnek középpontba, a tavalyi 36%-hoz képest idén a válaszadók 51%-a választaná ezt a kikapcsolódási formát.

 

Nyírség, Fertő, Villány és az észak-magyarországi fürdők

A családi nyaralások fő célja az aktív kikapcsolódás, az úti célok pedig a népszerű belföldi desztinációk, azon belül is a városlátogatások, a kiránduló élménypontok és gyógyfürdők.  A reprezentatív kutatási adatok és a közösségi média felületek posztjainak vizsgálatán alapuló felmérés szerint kifejezetten megnőtt az érdeklődés a Nyírség – ezen belül Nyírbátor –, a Fertő-tó, Mogyoród, Szarvas és Villány iránt.

Villánykövesd pincesora. Kifejezetten megnőtt az érdeklődés például Villány iránt

Fotó: 123rf.com

A népszerű észak-magyarországi fürdőhelyek – mint például Hajdúszoboszló vagy Miskolctapolca –, továbbá Bükfürdő is a kora nyári fellendülés első nyertesei lehetnek. Ennek oka többek között, hogy a Nógrád, Heves és BAZ megyeiek majdnem fele (46 százaléka) a megszokott, ismert üdülőhelyekre menne, és országos összehasonlításban körükben a legmagasabb a gyógyfürdő-látogatási terv, 28 százalékuk elsődleges célpontja.

 

Zsúfolt lesz az M7-es

A saját nyaralóval rendelkező ingatlantulajdonosok, vagyis többnyire a budapestiek és a dél-dunántúliak a tervek szerint magasabb arányban veszik célba a Balatont.

A kulturális programokat a többi országrész lakóihoz képest magasabb arányban kedvelő nyugat-dunántúli lakosság körében pedig minden bizonnyal a keszthelyi Festetics-kastély, vagy a szombathelyi hagyományőrző fesztivál lesz népszerű. Nem meglepetés, hogy az emberek kétharmada összességében úgy nyilatkozott: többet utazna, ha csökkennének a belföldi turisztikai árak.

Külföld, csak ha biztonságos

Nyár végére, ősz elejére erősödni látszanak a külföldi utazási tervek, de még mindig a magyarok kis része tervez csak külhoni tartózkodást idén a felmérés szerint.A járvány lecsengését követő egy hónapban 5%, negyedévben 10%, fél évben pedig 12% tervez külföldi üdülést a válaszadók közül. A desztinációk között a horvát tengerpart a legnépszerűbb, de a Kanári-szigetek és Spanyolország is a vágyott úti célok között szerepel.

Fontos szempont az utazások szervezése során, hogy mely országok érintettek a járvány kapcsán, erre a megkérdezettek 61%-a figyel kifejezetten. A fokozottabb higiéniai intézkedéseket a kutatásban résztvevők harmada tartja lényegesnek.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.