Ezeken a napokon ingyenes a belépés az USA nemzeti parkjaiba

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. január 06. 08:26

Az USA legnépszerűbb nemzeti parkjaiban általában fizetni kell a belépésért, de vannak alkalmak, amikor ingyenesen lehet látogatni ezeket a létesítményeket.

Elsősorban egyes nemzeti ünnepeken, illetve szakmai napokon ingyenes a belépés az USA nemzeti parkjaiba. Ilyen január 20., április 18., augusztus 25., szeptember 26. és november 11.

A parkok belépődíjai az utóbbi években megemelkedtek, a legnépszerűbb helyeken, mint például Yosemite vagy a Zion Nemzeti Parkban, járművenként 35 dollárt számítanak fel, de akadnak parkok, ahová 20 dollárba kerül csupán a belépő járművenként.

Az is tény ugyanakkor, hogy a 419 nemzeti parkból csak 111-ben kell fizetni a belépésért, a fennmaradó 308-at minden évszakban ingyen látogathatjuk.

 

A népszerű Yosemite Nemzeti Park az USA-ban

Fotó: Pixabay

A Travel and Leisure annak is utánajárt, mire fordítják a parkok az így beszedett summát.A pénz 80 százaléka ott marad, ahol a bevétel keletkezett, míg a maradék összegből azon parkok rezsijéhez és fejlesztéséhez járulnak hozzá az üzemeltetők, ahol nem számítanak fel belépési díjat.Ha 2020-ban több hasonló létesítményt szeretne valaki meglátogatni, akkor érdemes fontolóra venni egy bérlet megvásárlását. Évente 80 dollárért több száz nemzeti parkhoz és szövetségi rekreációs területhez férhet így hozzá a pihenni, kikapcsolódni vágyó. Meg lehet vásárolni csak egy bizonyos parkba érvényes éves bérletet is, aminek ára általában 35 és 70 dollár között mozog.