Ezeken a strandokon a legnagyobb a cápatámadás veszélye

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 05. 13:24

Az összeállítás a világ összes eddigi ismert cápatámadását tudományosan dokumentáló International Shark Attack File adatbázisa alapján mutatja be a tíz legérintettebb területet.

A közelmúltban újra megszaporodtak a híradások arról, hogy fürdőzők körében népszerű tengerpartok közelében láttak cápákat. Július végén például a dél-franciaországi Le Barcarès strandját ürítették ki cápariasztás miatt, néhány héttel korábban pedig a spanyol Costa Blancán és Floridában is bukkantak fel cápák néhány kedvelt strand közelében.

A cápatámadás esélye amúgy elenyészően kicsi, a baltimore-i National Aquarium szerint egy a 3,7 millióhoz. Ennél sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy valakibe belecsap a villám (egy a 960 ezerhez), vagy eltalálja egy aszteroida (egy az 1,6 millióhoz).

A világ minden táján előforduló cápatámadásokról az International Shark Attack File (ISAF) nyújt áttekintést. Ez a világ egyetlen tudományosan dokumentált adatbázisa, amelybe az összes eddigi ismert cápatámadást feljegyezték. Adataik alapján tavaly 57 „nem provokált” cápatámadásra került sor szerte a világon, ebből öt végződött halállal.

A világ néhány pontján azonban kétségkívül magasabb a cápatámadások száma, mint máshol. Az ISAF adatai szerint 2012 és 2021 között az alábbi tengerpartok közelében regisztrálták a legtöbb esetet:

 

USA, Florida, 259 támadás

A világ „cápaharapás-fővárosa” az amerikai Florida államban található Volusia megye. Az ISAF statisztikái szerint a támadás veszélye szeptemberben, délután 14 és 15 óra között, szörfözés közben a legnagyobb ezen a környéken.

 

Ausztrália, 143 támadás

Ebből húsz támadás végződött halállal. A statisztika 2022-ben is elég lehangoló volt, kilenc nem provokált esetet regisztráltak a kontinens partjainál, négyet Új-Dél-Walesben, négyet Nyugat-Ausztráliában, egyet pedig Victoria államban. A cápaharapások áldozatai a támadás időpontjában jellemzően szörfdeszkán, vízisín vagy valamilyen másik sporteszközön tartózkodtak a vízben.

A legtöbb támadást nagy fehér cápák követik el az emberek ellen

Fotó: 123rf.com

USA, Hawaii, 76 támadás

Hawaii második legnagyobb szigete, Maui közelében különösen nagy eséllyel lehet cápával találkozni. Ennek egyik lényeges oka az enyhén lejtő part, ami nagyon csábító a tigriscápák számára.

 

USA, Dél-Karolina, 45 támadás

Itt a vizsgált időszakban egy cápatámadás sem volt halálos. A legtöbb eset Charlestonban, Horry megyében és Beaufortban történt. Egy szakértő szerint annak, aki ezen a környéken bemegy a vízbe, számolnia kell azzal, hogy találkozik egy cápával, függetlenül attól, hogy ez pontosan hol és mikor történik.

 

USA, Észak-Karolina, 31 támadás

A régió délkeleti részén található Brunswick megye tele van stranddal, ezért nem túl meglepő, hogy itt a legmagasabb az amerikai államban regisztrált esetek száma: 1935 óta 17 támadást számoltak össze. A gond az itteni part menti vizekkel az, hogy a tengeri állatok vándorlási útvonalán találhatók, ezért az USA keleti partvidékén élő legtöbb cápafaj példányai valamikor az év folyamán biztosan áthaladnak ezen a területen.

 

USA, Kalifornia, 29 támadás

A legérintettebb partszakasz San Diegónál van, ahol 1926 óta húsz nem provokált cápatámadás történt. Bár a statisztikák szerint a legtöbb támadásra nyári délutánokon kerül sor a sok fürdőző miatt, a két leginkább elkerülendő időszak a hajnal és az alkonyat.

 

Dél-Afrika, 29 támadás

A közelmúltban a Gansbaai tengerpartját is magában foglaló Nyugat-Fokföld tartományban regisztrálták a legtöbb esetet. Gansbaai sokáig a nagy fehér cápák megfigyelésének egyik kiemelt helyszíne volt, az utóbbi években azonban az orkák elűzték a rettegett cápafajt, amely a legtöbb támadásért felelős.

 

Réunion szigete, 19 támadás

Az Indiai-óceánban, Madagaszkár és Mauritius között fekvő sziget környékén 19-ből nyolc cápatámadás végződött halállal a vizsgált évtizedben, ami azt jelenti, hogy a cápákkal történő találkozás szempontjából ez az egyik leghalálosabb hely.

 

Brazília, 10 támadás

A találkozásra az északkeleti Pernambuco államban található Boa Viagem strandon és a Fernando de Noronha-szigetcsoportnál van a legnagyobb esély.

 

Bahama-szigetek, 5 támadás

Az itt élő nővércápák általában szelídek, a velük való úszás a Bahamák egyik népszerű turisztikai attrakciója. Viszont nagytestűek is ezek az állatok, ezért néha előfordul, hogy megtámadják az embert.

 

Forrás: CNN, Travelnews