Ezekre vágyik leginkább ösztönző utazásain a Z generáció

Forrás: turizmus.com

 2023. november 30. 11:39

Jelentős változásokon mentek keresztül idén a Z generáció elvárásai az ösztönző utazásokkal kapcsolatban. A pandémia jelentősen befolyásolta a trendváltást.

Az alábbi felsorolásból jól kitűnik, mire vágyott leginkább a Z generáció 2023-ban:


„Lapraszerelt” szálláshelyek

A Habitas szállodalánc 2017-ben Tulumban hozta létre első „Lapraszerelt” szállodáját, fenntartható környezetet teremtve egy laza, mégis stílusos pihenéshez. A vendégek élvezhetik a fenyők lombjai alatt, csörgedező folyók mellett kialakított off-grid élményt, a klasszikus szállodai szobák minden kényelmével. A Gen Z számára a kiégés elkerülése kiemelten fontos, ezért a vadonba történő menekülés, egy lenyűgözően leegyszerűsített szentélybe, biztosan ösztönzően hat.

 

Önreformáló elvonulások

A „self-care" kifejezés népszerű a TikTok közösségében, nem csoda, hogy a Z generáció hírfolyamai is tele vannak ilyen tartalmakkal, például éjszakai rutinokat és munka-magánélet egyensúlyt bemutató videókkal. A „self-care" azonban többet jelent, mint egy arcpakolás és egy fürdő a munka után. A Gen Z értelmet keres utazásaikban. A pandémia utáni szórakoztató utazások évét követően 2023 a személyes fejlődés és az értékes utazások éve lett.

A Z generáció számára fontos a személyes fejlődés és az öngondoskodás

Fotó: VIMOSZ

 

Világszerte számos üdülőhely kínál öngondoskodást a táncterápiától kezdve a jógán át a hangfürdőkig. Az iparág legújabb generációja számára a bulik helyett ez lehet az új irány.

 

TV-műsorok ihlette utazások

A White Lotus, az Emily in Paris térnyerésével a csúcskategóriás szállodaláncok is harcba szállnak a megjelenésért, a tévé által inspirált utazások gyorsan trenddé válnak minden generáció, különösen a Z generáció körében. A Netflix legújabb adatai azt mutatják, hogy a platformjukon futó műsorok 70%-át távoli környezetben forgatják, amelyek helyszínei gyakran a legkedveltebb nyaralási célpontok közül kerülnek ki. A jet-setting ösztönzők is a 2023-as év egyik komoly trendje lett.

 

Hibrid utazás

A fenntarthatóság mindenkinek fontos téma, különösen a munkaerő legfiatalabb generációjának. Az ökológiai szorongás egyre jobban elterjedt jelenség, és a Z generáció számára messze nem ösztönző, hogy rengeteg pénzt költsön egy repülőútra. Azonban, ha lenyűgöző úti célt szeretnél bemutatni, a repülés mellőzése nem feltétlenül megoldás. Ezért, hasonlóan a flexitáriánusokhoz, akik csak hétvégén esznek húst, a „flexi-air-ian” trend lehet a következő nagy dobás. A lassabb és zöldebb utazás egyre fontosabbá válik a vállalati utazók számára, és nagyobb elkötelezettséget mutat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése iránt. Egy több célállomásból álló út tervezése, ahol az út is része az ösztönzésnek, egyre népszerűbb, különösen a fiatalabb generáció körében. Ez némi fejfájást okozhat, de a lassú utazás könnyűvé és vonzóvá teszi a repülésmentes utazást.

 

Oktatási kirándulások

Az önfejlesztés jegyében a Z generáció napirendjén kiemelt helyen szerepelnek az oktatási kirándulások. Ahelyett, hogy meglátogatnának egy úti célt, és alig kapargatnák a felszínt, a Z generáció mélyebb élményt szeretne szerezni az úti célról. Ezt például az őslakos közösségek által vezetett utazási útvonalakkal, magával ragadó utcai túrákkal és kulináris tanfolyamokkal tudják elérni.  Egy másik módja az oktatásközpontú ösztönzés kihasználásának az, ha művészek tulajdonában lévő szállodákat választunk. 2 fiatal művész nyert teret ebben a trendben, és vonzza a kreativitásra és kapcsolatra vágyó utazókat. Luke Edward Hall brit művész, író és tervező 2020-ban nyitotta meg Wes Anderson-szerű Les Deux Gares Hoteljét Párizsban, idén pedig Kate Bellm kortárs fotós nyitotta meg rejtekhelyét, a Hotel Corazon-t Mallorcán. Mindkét színes, mégis elegáns szálláshely kreatív menedéket kínál a vendégeknek, ahol kikapcsolódhatnak és kiélhetik jobb agyféltekés művészetüket – írja a VIMOSZ hírlevele Cit-world.com alapján.