Ezen a nyáron már könnyebb lesz kijutni a Hungaroringre

Forrás: MTI

 2019. július 24. 17:52

Cél, hogy az ország keleti részében is létesüljön egy autó-motorsport versenyek megtartására alkalmas létesítményegyüttes – hangzott el a Hungaroring megközelítését segítő új M3-as csomópont átadó ünnepségén.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új M3 autópálya-csomópont átadó ünnepségén arról beszélt, hogy a kormány által tervezett közúti beruházásokat keretbe foglaló Útprogram teljes költségvetése 3200 milliárd forint, amelyből a magyar gazdaság megerősödésének köszönhetően a nagyobb részt, 1800 milliárd forintot a költségvetés fedez, a fennmaradó összeget az uniós támogatások adják.

Az M3-as autópálya most átadott új csomópontja közel 5 milliárd forintból épült meg a Mogyoródot és Fótot a gyorsforgalmi hálózatba közvetlenül bekötő másfél kilométeres úttal együtt.

A Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új M3 autópálya-csomópont

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A 2016 és 2024 közötti időszak végére a magas szolgáltatási színvonalú közúthálózat mintegy 1000 kilométerrel bővül.

A kormány stratégiai célja, hogy Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül kényelmesen elérhető legyen egy négysávos útszakasz.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány az Útprogram keretében el fogja érni, hogy 2022-re több mint 70 százalékkal bővüljön a gyorsforgalmi úthálózat hossza a 2010-es állapothoz képest.

 

Az autóversenyek turisztikai vonzereje

A távlati térségi fejlesztési tervek szerint a csomópontból induló majdani összeköttetés a Hungaroringet délről, Kerepest északról elkerülve keresztezi a 3-as főutat, végül a kerepesi komplex pihenőhelynél éri el az M31-es autópályát.

Palkovics László hozzátette, hogy az új csomópontot használva már a 2019-es Forma-1 Magyar Nagydíj résztvevői, nézői is kényelmesebben juthatnak el a Hungaroringre.

A miniszter kitért arra, hogy az autóversenyek az egész világon a legnagyobb figyelem mellett lebonyolított sportesemények körébe tartoznak, jelentős turisztikai vonzerővel rendelkeznek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezért az ágazat főbb szereplőivel együttműködve nemzeti autó-motorsport szakpolitikai stratégia megalkotását tervezi, melynek egyik célja, hogy a Hungaroring mellett az ország keleti részében is létesüljön egy szakági versenyek 21. századi színvonalú megrendezésére alkalmas létesítményegyüttes – mondta Palkovics László.