Ezt tudja Bécs okos közlekedési lámpája

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 27. 11:59

Felismeri, ha gyalogos közeledik és zöldre vált Bécs első okos közlekedési lámpája, amelyet Meidlingben, két szomszédos iskolánál helyeztek üzembe. Vége a türelmetlen gombnyomogatásnak!

Üzembe helyezték a tervezett kétszázból az első okos közlekedési lámpát Bécsben, amelyek a hagyományos nyomógombos lámpákat váltják majd le az osztrák fővárosban. Az új közlekedési lámpák felismerik, ha gyalogos közeledik és zöldre váltanak.

Ez a mintegy négyméteres magasságban elhelyezett optikai szenzornak köszönhető, amely már nyolc méterről érzékeli a közeledő gyalogost. Ezután a közeli kapcsolószekrénybe rejtett miniszámítógép egy algoritmus segítségével kiszámolja a várhatóan megtett utat és továbbítja az adatokat a lámpavezérlésnek - olvasható a város által küldött közleményben.

Mire a személy a kereszteződéshez ér, a lámpa zöldre vált, így a gyalogos rögtön át is kelhet az úton.

Az első bécsi okoslámpa

Fotó: PID / Christian Fürthner

Az új lámpavezérlő rendszert Bécs városa megbízásából a Grazi Műszaki Egyetemen fejlesztették ki, és 2016 óta tesztelik. Az alkalmazott algoritmus folyamatosan tanul: míg a kezdetekkor minden elröppenő madárnál zöldre váltotta a lámpát, ma már csak a gyalogosokra reagál.

Most azon dolgoznak, hogy felismerje, ha nagyobb létszámú csoport szeretne átkelni és hosszabb ideig tartson a zöld jelzés.

Mivel a berendezés kizárólag a mozgásminták felismerését szolgálja, senkinek sem kell aggódnia az adatvédelem miatt. A felvételeket helyben dolgozzák fel, ráadásul az adatokat azonnal kódolják, majd törlik is azokat.