Fásítást szervez egy egri utazási iroda

Forrás: turizmus.com

 2019. október 16. 09:41

A Békatutaj akciójának keretében 300 facsemetét ültetnek el önkéntesek Eger mellett, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Natura 2000 területre.

Az utazásszervező cég minden jelentkezéskor felajánlja utasai számára, hogy fogadjanak örökbe egy vagy  több facsemetét az utazás távolságának függvényében.

Egy csemete örökbefogadásának költsége 1850 forint, amiből fedezik az átlagosan egy méteres magasságú fácska beszerzését, ápolását és a terület körbekerítését.

Fát egyébként nem csak utasok fogadhatnak örökbe. Az egyesület bankszámlájára utalva bárki lehet „csemetetulajdonos”.

A fásítás helyszíne a Bükk lábánál, Eger mellett

Fotó: Békatutaj

Az akcióhoz a területet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság biztosítja. Egy stratégiai együttműködési megállapodás keretében ők vállalták a terület előkészítését, és kezeskednek a fás élőhely hosszú távú fennmaradásáról is. A faültetés célterülete egy mozaikos jellegű Natura 2000 területre esik, ahol a kis léptékű fásítással a természetvédelmi célok megvalósítása, konkrétan a biológiai és a táji sokféleség megőrzése és fejlesztése is megvalósul.

A fásítási program november 9-i dátuma szándékosan esik egybe az országos 10 millió fa civil akcióval. A Békatutaj utasai és vezetői 300 kis fával szeretnének a 10 millióhoz hozzájárulni.

Hajdú Dániel, a Békatutaj vezetője elmondta: „Tisztában vagyunk vele, hogy az idén elültetendő 300 fa nem fogja megváltani a világot. Fontosabbnak tartjuk a szemléletformálást és a példamutatást. Bízunk benne, hogy más utazók és utazási irodák is követni fogják a példánkat."

Kapcsolódó cikkek