Fazakas F. János: A rendezvényipar visszatért, és itt is marad!

Forrás: turizmus.com

 2021. november 02. 18:18

Visszatérő partnere a MICE Business Daynek (MBD) a Visual Europe Group. A szektor sajátosságairól, a szakmai seregszemlék fontosságáról és a rendezvényszakma jövőjéről Fazakas F. János nemzetközi értékesítési igazgatóval beszélgettünk.

A Virtuális MICE Business Day a Visual Europe Group közreműködésével valósult meg 2020-ban. Összességében mit sikerült kihozniuk a rendhagyó megoldásokat követelő tavalyi évből?

Nem nagyon volt választásunk, ahogy a nemzetközi piacon mindenkinek, nekünk is alkalmazkodnunk kellett a körülményekhez. Azt viszont tudtuk, hogy az egész iparág akkor tud csak kijönni a hullámvölgyből, ha folyamatosan kommunikálunk, megosztjuk egymással az információkat és a tapasztalatokat arról, hogyan lehet ilyen körülmények között rendezvényt csinálni.

A 2020 tavaszát követő egy évben csak a mi cégünk mintegy 400 projektet ültetett át részben vagy teljesen a digitális térbe. A Virtuális MICE Business Day esetében bemutattuk, hogyan lehet egy ilyen nagyszabású rendezvényt megtartani az online világban. Az esemény összes elemét igyekeztünk megőrizni: volt konferencia, vásár, de még networking party is az online térben. A rengeteg befektetett munka nem volt hiába való, az esemény itthon és külföldön is jó visszhangot keltett. A résztvevők nagyra értékelték, hogy tudtak egymással kommunikálni, erőt, motivációt, valamint új ötleteket is gyűjthettek a továbblépéshez. Nem véletlen, hogy a virtuális MBD után sok sikeres online rendezvény született. A Conventa Best Event Awardon pedig short listes lett az esemény, ami óriási szakmai elismerés.

Fazakas F. János

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

Az idei MICE Business Dayen is ott lesznek. Miért tartják fontosnak, hogy évről évre megjelenjenek az eseményen?

Az MBD a legnagyobb MICE fókuszú rendezvény Magyarországon, nem kérdés, hogy ezen networking szempontjából nagyon fontos jelen lenni. Viszont van egy küldetésünk, ami miatt nemcsak résztvevői, hanem támogatói is vagyunk az eseménynek évek óta. Budapest MICE szempontból ugyanis az egyik legfontosabb desztinációja a régiónak, és az a célunk, hogy fővárosunk igazi MICE hubbá válhasson. Hiszen mi is csak akkor tudunk előre lépni, ha az egész szektor regionális szinten fejlődik. Hogy a fórum a lehető legmagasabb színvonalon valósulhasson meg, minden évben több különleges dologgal készülünk. Túl sokat nem akarok előre elárulni, az azonban már biztos, hogy az idén mind a fogadást, mind magát a rendezvényt egyedi audiovizuális megoldásokkal fogjuk támogatni.

 

Milyen szerepe van egyébként a szakma szempontjából az efféle szakmai workshopoknak?

Az iparág különlegessége, hogy a különböző piaci szereplők – a helyszínek, a szervezők, a logisztikai és a technikai beszállítók, az utaztatók – nem feltétlenül ismerik egymás szakterületét, viszont teljes egészében támaszkodnak egymásra, ezért nagyon fontos a köztük lévő személyes kapcsolat és erős bizalom. A szakmai és partneri együttműködések tehát nem csak financiális jellegűek, ennél jóval többről szólnak. Az együttműködéshez szükséges, bizalmi kapcsolat kiépítését nagymértékben támogatják ezek a fórumok.

 

Hogyan látja a szegmens jövőjét?

A negyedik hullám felfelé ívelő szakaszában muszáj kimondanom: nagyon aggódom a szakmáért. Az elmúlt másfél évben az iparág összes szereplője óriási áldozatot hozott. A leállás minden hete milliárdokban mérhető veszteséget termelt az ágazatnak, sok szereplő jelenleg is az életben maradásért küzd. Amennyiben a számok és a helyzet indokolja, természetesen belátjuk a korlátozások szükségességét, de bízunk abban, hogy ezek egyenlőek lesznek, követik az arányosság elvét, és nem esik áldozatul nekik újra a rendezvényipar. Az elmúlt 1,5 évben ugyanis bebizonyosodott, hogy az események számos típusát a biztonsági szempontok maximális érvényesítése mellett is meg lehet, és meg is tudjuk tartani!

***

Így vehet részt a MICE Business Dayen

November 8-án (hétfő) 16 óráig regisztrálhat és foglalhat időpontot az online órarendben ahhoz, hogy ingyenesen léphessen be a rendezvényre.

ITT REGISZTRÁLHAT a MICE Business Dayre >>>

A kiállítók listája a rendezvény hivatalos oldalán érhető el.

Amennyiben Ön nem kiállítóként vagy tárgyalási időpontokkal rendelkező szakmai vásárlóként vesz részt a MICE Business Dayen, akkor látogatóként, szakmai jegy megvásárlásával tud belépni a rendezvényre.

ITT TUD JEGYET VÁSÁROLNI >>>

Felhívjuk figyelmüket, hogy az esemény kizárólag védettségi igazolvány birtokában látogatható!

A MICE Business Day vendégei ingyenes transzferbuszokkal juthatnak ki a rendezvény helyszínére, a Hungexpo Kongresszusi Központba a Deák Ferenc térről.

Ne maradjon le az év legfontosabb üzleti turisztikai networking eseményéről!