Februárban indul a gyermekvasutas képzés

Forrás: turizmus.com

 2021. január 12. 11:53

Február 6-án indul a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama, amelyre az iskolások már regisztrálhatnak. A négy hónapos képzést követően a gyerekek júniusban tesznek vizsgát.

A tanfolyamra azok jelentkezhetnek, akik negyedik, ötödik vagy hatodik osztályba járnak, valamint a tanulmányi átlaguk legalább négyes; a gyermekorvos alkalmasnak találja őket a gyermekvasutas szolgálatra; továbbá a szüleik, iskolaigazgatójuk és osztályfőnökük hozzájárul a jelentkezéshez.

Az érdeklődő iskolások már regisztrálhatnak a gyermekvasút honlapján. A felvétel jelentkezési sorrendben történik. Aki nem jut be a tavaszi tanfolyamra, az az októberben induló őszi képzéssel próbálkozhat legközelebb.

gyermekvasut

A gyermekvasutasok a pénztárban dolgoznak, az utasok jegyeit vizsgálják, a hangosbemondót, a váltót kezelik és akár a szerelvények közlekedését is irányíthatják

Fotó: MÁV

A járványhelyzet miatt részben online fogják tartani a képzést, hetente egy alkalommal. A foglalkozások során a tanulókat felkészítik a gyermekvasutas szolgálatokra és a kisvasutas életre.

Elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, pénztári szabályokat, tanulnak a környék turisztikai látványosságairól, majd vizsgát tesznek, hogy aztán teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat.

Természetesen mindeközben az általános iskolájukban is jó eredményt kell produkálniuk.

Jelenleg mintegy 550 gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat csaknem hetven ifjúsági vezető (korábbi gyermekvasutas) segíti, irányítja. Nyáron 140 ifjú gyermekvasutast avattak fel, akik a pénztárban dolgoznak, az utasok jegyeit vizsgálják, a hangosbemondót, a váltót kezelik, vagy akár a szerelvények közlekedését is irányíthatják.

Kapcsolódó cikkek