Fedezze fel a Baltikumot!

Szerző: Vajk Brigitta

 2014. április 24. 15:57

A Baltikum három „ékszerdobozánakl" – Észtország, Lettország és Litvánia – kincseit ismerhette meg a szakma április 24-én az országok nagykövetsége és a TENSI Aviation közös kapcsolatépítő rendezvényén, a Lett Nagykövetség budai villájában.

A Baltikum az utóbbi hat évben mind előkelőbb helyet foglal el a magyarok utazási listáján, hatványozottan érvényes ez 2014-re, amikor a lett főváros, Riga tölti be az Európa Kulturális Fővárosa címet, és jelentős programkínálattal várja a látogatót. Több mint 200 kulturális projekt – fesztiválok, kiállítások, koncertek, színházi és operaelőadások – hozza közelebb a nagy múltú városba érkezőt Riga lényegéhez, s az eddig politikai értelemben vett, s Riga történelmére oly jellemző Force Majeure jelentését kifordítva mintegy „kulturális erőszakot" (a positive Force Majeure of Culture) követ el a turistákon (www.riga2014.org).

 

A kulturális év persze csak apropó, a város élhetősége, gyönyörű parkjai, számtalan étterme, fiatalos lendülete, s nem utolsó sorban bravúros és változatos építészete vonzza turisták százezreit szerte a nagyvilágból (www.liveriga.com).

Az Észtországot bemutató hangulatos és humort sem mellőző prezentációjában Őexcellenciája Priit Pallum nagykövet úr hazáját nem kicsi, hanem kompakt országként vezette fel, s rámutatott olyan egyedi értékeire – Hansa örökségek, óriási erdőségek, különleges téli attrakciói (jégút), 1400 km hosszú tengerpartja, nyugodt lakossága, kiváló gasztronómiája – melyek révén joggal könyvelhető el, hogy az ország nemzeti össztermékének 35 %-a a turizmusból származik (www.visitestonia.com).

A legnagyobb és legnépesebb Balti-államban, Litvániában is mindössze három millióan élnek, s a többnyire katolikus országban a második „vallás" a kosárlabda, tudhattuk meg egy újabb hangulatos prezentációból, mely kiemelte a litván különlegességek sorából a borostyánt, nemcsak mint ékszert, hanem, mint gyógyító követ is. Az attrakciók sorából a kötelező látnivalón, Vilniuson kívül nem hiányozhat az ősi település, Trakai, a tengerparti nyaralóhelyek (Klaipéda, Palanga) és a népszerű sörutak egyik legfontosabb állomása Birzai ódon városkája (www.lithuania.travel).

A rendezvényt az airBaltic prezentációja zárta. A lett légitársaság 25 gépből álló flottáját 2016-ra újabb 20 Bombardier CS300-as géppel bővíti. A vállalat jelenleg 60 desztinációval – köztük 26 fővárossal – köti össze Rigát. Járataik Budapestről nem csupán a Baltikumba, hanem a skandináv térségbe is repülnek. Cheap Flights jegyeiket 29 eurótól kínálják. Komfortos autóbuszaik (airBaltic Bus) Rigából hét balti városba kínálnak ingyenes transzfert légi utasaiknak (www.airbaltic.com).