Fejtetőre állított ház épül turistacsalógató gyanánt Sanghajban

 2014. április 14. 12:04

Az elkövetkező hetekben nyit Sanghajban Kína első, fejjel lefelé álló háza, amelyben a bútorok is a megszokottal ellentétes irányban találhatók.

A 800 ezer dolláros ház a kelet-kínai metropolisz egyik külső, Csinsan kerületében épül, kifejezetten turistacsalogató céllal.

Az épületbe annak tetőszerkezetén keresztül lehet bejutni, a teraszra pedig a pincén át vezet az út. A kétemeletes házban a látogatók teljesen beredezett szobákat járhatnak körbe, igaz, azokban a bútorok is fejjel lefelé állnak.

A tervezők szerint az élmény szó szerint szédítő lehet, ezért a magas vérnyomásban szenvedőknek és a szívbetegeknek nem ajánlják a látogatást. Hasonló okokból egyszerre összesen csak húszan tartózkodhatnak az épületben, a napi látogatószámot pedig ezerben limitálták.

Bár még nincs teljesen készen, a házikóhoz már most áramlanak a turisták, hogy lefényképeztessék magukat előtte. A sanghaji Kína első fejjel lefelé álló háza, világszerte ugyanakkor számos társa akad.

Japánban egy étterem, Floridában kiállítási tér és mozi, Spanyolországban múzeum otthonául szolgál, míg többek közt Ausztriában, Németországban, Törökországban, Oroszországban kifejezetten a turisták kedvére állnak.

http://www.ecns.cn/visual/hd/2014/03-14/35028.shtml#nextpage
http://weburbanist.com/2010/02/07/flip-this-home-10-unbelievable-upside-down-houses/