Fél évig Dubajban dobog a világ szíve

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2021. október 07. 11:52

A legek városában 2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg a pandémia miatt egy évvel elhalasztott legek expóját, az Expo 2020 Dubai (Dubaji Világkiállítás) szervezőinek mindenesetre ez a célja. Az első leg máris adott: a Közel-Keleten ez a legelső világkiállítás.

Méreteit tekintve is a legek közé tartozik – Monaco kétszer, egy focipálya hatszázszor férne el területén –, s ha bejön az előzetes kalkuláció, akkor a hat hónap alatt több mint két és fél magyarországnyi (közel 25 millió) látogatót fogad majd az expó.

És a legek tovább folytatódnak, hiszen a világkiállítás ideje alatt, október 21-én avatják fel Dubaj 126 méter magas óriáskerekét (Ain Dubai), amely a legnagyobb lesz a világon, s minden bizonnyal az expóra látogatók közül is sokan felkeresik majd, ahogyan sokan csodálják majd meg Dubaj egyéb attrakcióit is.

A Mobilitás pavilonja

Fotó: Dubaji Turisztikai Hivatal

Közös gondolkodás és innováció

Az expó célja, üzenete lényegében ma is ugyanaz, mint 170 éve, amikor az első világkiállítást Viktória királynő hitvese, Albert herceg a 19. században megálmodta: összehozni a különböző nemzeteket és technológiákat, közös gondolkodásra és alkotásra ösztönözni őket a szebb és jobb jövő érdekében.

Az 1851-es londoni expó óta ma is ennek a nemes eszmének az érdekében hozzák létre a világkiállításokat – az olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokságok után a világ 3. legfőbb gazdasági-kulturális eseményeit –, amelyek minden alkalommal új technológiai vívmányok bemutatásával, gasztronómiai újításokkal, kiállításokkal, workshopokkal és ezernyi egyéb programmal invitálják hat hónapon át a látogatók millióit.

 

Ünnepel az Emirátus is

Az expó rendezője, az idén 50 éve alakult Egyesült Arab Emírségek számára a világesemény egy hatalmas örömünnep is lesz a jubileum alkalmából, melyről méltóképp fognak megemlékezni.

Ultramodern pavilonjukat a kortárs építészet ikonikus alakja, Santiago Calatrava tervezte, akinek épületei – mint ahogy az Emírségek pavilonja is – erőteljes művészeti alkotások. A létesítmény egy repülő sólyomhoz hasonlít, ezzel szeretné Calatrava az Emírségek „úttörő szellemiségét” érzékeltetni. A gigantikus méretű – összesen 161 000 négyzetméteres – pavilonban a látogatók megismerhetik az Emírségek történetét és kultúráját bemutató inspiráló kiállítást.

A Fenntarthatóság pavilonja

Fotó: Dubaji Turisztikai Hivatal

Hívószavak: lehetőség, mobilitás, fenntarthatóság

A Világkiállításon 190 ország vesz részt, hívószavai pedig a Lehetőség, a Fenntarthatóság és a Mobilitás, melyek köré külön pavilonokat is terveztek, sőt az expó területe is ilyen témájú blokkokra van felosztva, s az országok választhattak, a három fő üzenet közül, melyik köré építik fel innovatív pavilonjaikat. A magyar pavilon Mobilitás-szekció kiállítói között szerepel.

Nem mindennapi élményt ígérnek a tematikus pavilonok, amelyek önmagukban is építészeti remekművek, s az expó három fő üzenetét úgy közvetítik, hogy a látogatói élményt csúcsra járatják.

A Lehetőség pavilonja például – egy sor játékelemen keresztül – felkelti az érdeklődést a föld lakosságának jólléte szempontjából alapvető víz-, élelmiszer- és energiaszükségletekkel kapcsolatos kérdések iránt, empátiát kíván kelteni a látogatóban, hogy tenni akarjon egy jobb világ létrehozásáért.

A Mobilitás pavilonja – ahol a világ legnagyobb utasfelvonójába léphetünk be – az innovációt és a technológiát felhasználva mutatja meg többek között a jövő közlekedését, turizmusát, a kommunikáció változását, és ugyancsak gondolkodásra, tenni akarásra készteti a betérőt.

A Fenntarthatóság pavilonja – amelyet az elismert Grimshaw Architects tervezett – önmagát is fenntartja, saját villamos energiát termel, és vizet hoz létre. A pavilon koncepciója az ember és a természet kapcsolatát járja körbe, a középpontban természetesen a fenntartható életmód népszerűsítése áll. A pavilon körzetében a legújabb környezetbarát építési technológiákat felhasználó építőművészetet csodálhatjuk meg.

A Lehetőség pavilonja

Fotó: Dubaji Turisztikai Hivatal

Al Wasl Plaza – az expó szíve

Az expó központi pavilonja, a mind méreteiben, mind kinézetében lenyűgöző Al Wasl Plaza, ahogy neve is jelenti a találkozási pont, s egyben az EXPO 2020 DUBAI három tematikus területének egyfajta kapcsolódási pontja, de nyugodtan hívhatjuk az expó lüktető „szívének” is, ahol éttermek, kis parkok, szökőkutak teszik komfortossá a helyszínt, ahol a központi ünnepségeket is tartják. A legnagyobb durranása azonban a 360 fokos vetítési felületként funkcionáló 65 méter magas és 150 méter átmérőjű giga kupolája, amelyen kívülről is nézhetjük a „műsort”, vagy inkább a parádés „fényshow”-t.

A pavilon az energiahatékony és fenntartható építészet egyik markáns képviselője, az Adrian Smith + Gordon Gill tervezőcég munkája. Olyan technikákat is alkalmaztak, amelyek az Al Wasl Plaza belső hőmérsékletét a külsőhöz igazítják a termikus komfort elérése érdekében.

 

Fél éven át tartó programáradat

A világkiállítás másik hatalmas ívét – a csodálatos pavilonok és a bennük található interaktív kiállítások, attrakciók mellett – az egész napos programáradat teszi ki. Az expó hivatalos közleménye szerint napi több mint 60 program közül lehet választani, ami fél év alatt közel 11 ezer élő műsort jelent.

A résztvevő országok igen változatos kulturális és sport és egyéb szórakoztató programokkal készülnek, de lesznek úgynevezett hivatalos cermóniák (az expó nyitó és záróünnepsége, az egyes nemzeti napokon a zászlófelvonás stb.) és speciális programok is, mint például a fények ünnepe (diwali), a holdújév, a karácsony, vagy az Emírségek megalakulásának 50. évfordulójára rendezett ünnepség. Lesznek továbbá tematikus hetek is, többek közt olyan témakörökben, mint például a klíma és a biodiverzivitás, a világűr, a tolerancia és befogadás, a tudás és tanulás, a globális célok vagy az egészség és jóllét. De az expó időtartamára eső nemzetközi napokról is megemlékeznek, a listában ott találjuk a víz, az önkéntesek, a gyermekek vagy az emberi jogok világnapját.

A fentieken kívül rendeznek hatalmas és látványos showműsorokat, operaesteket, utcai parádékat, felvonulásokat, színes családi és sportprogramokat, tudományos és üzleti előadásokat.

A élő műsorokat 16 helyszínen tartják, a legnagyobb nézőközönséget befogadó két helyszín a Jubileumi park és a Dubaj Millenniumi Amfiteátrum.

Al Wasl Plaza – az expó szíve

Fotó: Dubaji Turisztikai Hivatal

Futurisztikus ételek, robot baristák

Az expó egyik küldetése, hogy izgalmas, gasztronómiához köthető attrakciókkal is előrukkoljon. A hatalmas gasztronómiai kínálat mellett – melyből a nemzetek ételeit sem lehet kihagyni – olyan érdekességek is lesznek, mint a robot baristák, sőt ebédelhetünk akár egy robottal is, de megtehetünk egy hatalmas időutazást a gasztronómia terén, a barlanglakó ősember élelmétől az űrutazó lebegő ételéig.

A legfuturisztikusabb élményt azonban minden bizonnyal a Bompas & Parr vacsorája kínálja. A nemzetközi hírű „ízművészpáros” két órán keresztül nyűgözi le vendégeit ételsoraival. A fogyasztható különlegességek között van olyan, ami világít a sötétben, a desszertek megváltoztatják az ízüket, és igen ritka alapanyagból készült ételeket is felszolgálnak. Sam Bompas célja futurisztikus vacsorával, hogy a vendégek minden fogással közelebb kerüljenek a jövőhöz.

Tények, érdekességek

• A Dubaj déli kerületében elterülő expóhelyszín könnyen elérhető mind az Al Maktoum, a Dubai és az Abu Dhabi nemzetközi repülőterekről, valamint Dubai és Abu Dhabi nemzetközi hajóállomásokról.
• Mintegy 225 millió munkaórába került az expó felépítése.

• A világkiállításon 30 000 önkéntes fog dolgozni, de több mint 160 ezren jelentkeztek.

• Az expó teljes területének (4,38 négyzetkilométer), közel a felét teszi ki a látogatók által bejárható kiállítási terület, a másik felén a világkiállítást működtető úgynevezett expó falu kapott helyet a résztvevők és a személyzet szállásaival, egy kis parkkal, továbbá különféle raktárakkal, logisztikai központokkal, üzletekkel.

• Az Expo 2020 Dubai kabalafigurái: Rashid és Latifa, a két kalandvágyó testvér, Opti, Alif és Terra, a három atyáskodó robot és Salama, a mágikus aszályfa.

 

A vízmentes technológiával készült magyar pavilon

Fotó: EXPO 2020 Hungary

A magyar pavilon a legkülönlegesebbek között

Az online elérhető városkalauz, a Time Out Dubai szeptemberben a világkiállítás 15 legizgalmasabb épülete közé válogatta a magyar pavilont.

Az Aquaroots of Hungary elnevezésű pavilon gondolati ívét a makoveczi szellemiség alkotja, egy olyan kettős rétegű faszerkezetű épület, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll. A terveket Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, az Ybl-díjas magyar építész, Csernyus Lőrinc készítette. A létesítmény érdekessége, hogy építése már a tervezéskor vízmentes technológiával készült.

A magyar pavilon a Mobilitás szekcióban található országpavilonok között szerepel, s nevéből adódóan érthető, hogy központi témája az emberiség alapvető éltető eleme, a víz, így a „magyar megjelenés középpontjában hazánk egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének – köztük a világ legnagyobb biológiailag aktív termáltava – bemutatása áll. A pavilonban helyet kap egy állandó kiállítás, melynek fő témája a balneológia. A látogatók tudás és élményalapú interaktív tárlat keretein belül ismerhetik meg hazánk vizeit, azok jótékony egészségügyi hatásait” – olvasható hungaryexpo2020.hu oldalon.

Az épület fő attrakciója egy kiállítás lesz, melynek célja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai desztinációk népszerűsítése.

A kiállítás csúcspontja a kupolaterem, ahol mindenki egyedülálló, természetfeletti audiovizuális élményben részesülhet.

 

Formaruha, kulturális programok, nemzeti nap

Csinos, kényelmes, strapabíró

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A Dubaji Világkiállításon a magyar megjelenés részeként kiemelt szerepet kap a magyar divattervezők és dizájnerek munkáinak bemutatása is, főként a magyar pavilonban dolgozó mintegy 60 fős csapat formaruháin keresztül. A pályázat útján kiválasztott tervezők – a The Four csapata és Bódis Boglárka, az Elysian munkatársa – formaruháinak dizájnja illeszkedik a magyar pavilon arculatához, ezenkívül kényelmes, strapabíró, megfelel az időjárási viszonyoknak, valamint illeszkedik a dubaji öltözködési normákhoz.

Az expó fél éve alatt a magyar kulturális élet jelentős szereplői is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az expó eseménynaptárában októbertől márciusig mintegy félszáz magyar kulturális program szerepel, a fellépők között – a teljesség igénye nélkül – ott van a Szegedi Kortárs Balett, Lajkó Félix, Harcsa Veronika és Gyémánt László, a Csík együttes, a Fonó zenekar, a Kerekes band, a Söndörgő és sokan mások.

A magyar sportprogramokat a teljes egészében magyar találmány, a 2016-tól létező teqball képviseli.

S ahogy minden országnak, úgy hazánknak is lesz egy nemzeti napja a világkiállításon, ami az eseménynaptár szerint 2022. március 18-ra esik.

 

Négy évszakos gasztrokínálat a magyar pavilonban

A dubaji magyar pavilon egy részét a gasztroegység teszi ki, ami egy kóstolóétteremből, egy bisztróból, teraszból és egy kis shopból áll össze. Mivel hazánk az elmúlt években az európai csúcsgasztronómia térképén is megjelent, így az expó kiváló lehetőség a magyar konyhaművészet széles körben történő megismertetésére és népszerűsítésére.

Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, a balatonszemesi Kistücsök Étterem - Food & Room**** tulajdonosa szaktanácsadóként nagy részt vállal a gasztronómiai koncepció kialakításában.

Mint azt szerkesztőségünknek elmondta, a magyar standon mindennap nyitva lesz a gasztronómiai rész is, melyet úgy alakítottak ki, hogy egyaránt élvezhessék a magyar ízeket mindazok, akik csupán egy-két fogást kívánnak megkóstolni és nem töltenek ott sok időt, és azok is, akik egy gourmet különteremben kényelmesen végigeszik a menüsort.

Császármorzsa – összhangban az expó újító szellemiségével

Fotó: EXPO 2020 Hungary

Mindkét helyen klasszikus magyar ételek adják a kínálatot – mint például a borsóleves, a csirkepaprikás, a borjú Budapest vagy a császármorzsa –, de különleges, újragondolt változatban, ami összhangban áll az expó újító szellemiségével.

Csapody Balázs hangsúlyozta: „Nagyon szeretnék megmutatni, milyen változatos a magyar konyha. Ezért is van az, hogy mind a négy évszakot meg szeretnék jeleníteni a gasztronómiában, mert az arab országokban ez a fajta változatosság ismeretlen, nem jellemző annyira, az állandó időjárás miatt.” A hathetente változó menüsorok tehát a négy évszak nevét viselve, azok legmeghatározóbb alapanyagaiból készülnek.

A szezonalitást kiválóan fogják tükrözni a novemberi libaételek, a karácsonyi és újévi ünnepi fogások (a sertéshúst természetesen ez alkalommal kihagyva), vagy például a farsang jellegzetes étele, a fánk.

A szakember elmondta még, hogy a pavilonban egy kb. 20 fős stáb látja majd el a gasztronómiai teendőket Pintér Károly irányítása alatt, aki – mint Csapody Balázs rámutatott – „komoly szakmai múlttal rendelkező séf, kiválóan rálát mind az à la carte-ra, mind a cateringre”.

A magyar pavilonban egyébként a neves hazai borokból is lesz kínálat, természetesen a helyi szigorú alkoholfogyasztási szabályokat betartva, vagyis az ételekhez párosítva kínálják majd az italokat.

A látogatók ezenkívül többféle hazai ásványvizet is megkóstolhatnak az AquaBar-ban, hiszen a pavilon üzenete is az, hogy hazánk Európa egyik leggazdagabb ásványvíz-lelőhellyel rendelkező országa.

A látogató a magyar ízeket magával is viheti majd a pavilonból, erre szolgál a gasztroshop, ahol olyan különleges, magas minőségű termékeket (méz, lekvár, szörp stb.) kínálnak, amelyek ikonikus elemei a magyar konyhának.

 

(A cikk a turizmus.com magazin októberi számában jelent meg.)